Video

Veel Golden Globes voor American Hustle - binnenkort ook Oscars?

Gisteravond werden voor de 71ste keer de Golden Globes - een van de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen - uitgereikt. Mochten de Golden Globes ook dit jaar weer als een van de beste graadmeters van de Oscarnominaties gelden, dan maken de films American Hustle, The Wolf of Wall Street en 12 Years a Slave een grote kans. Een overzicht van alle winnaars.

Actrices Jennifer Lawrence (links) en Jessica Chastain op de rode loper bij de Golden Globes. Beeld getty
Actrices Jennifer Lawrence (links) en Jessica Chastain op de rode loper bij de Golden Globes.Beeld getty

De actrices Tina Fey en Amy Poehler presenteerden dit jaar - net als vorig jaar én volgend jaar - de awardshow. Poehler won voor haar hoofdrol in de comedyserie Parks and Recreation de prijs voor beste actrice in een comedyserie. De comédienne werd al tweemaal eerder voor deze rol genomineerd.

Vertolking van een aidspatiënt
Matthew McConaughey won voor zijn vertolking van een aidspatiënt in de tragikomedie Dallas Buyers Club een Golden Globe in de categorie beste acteur in filmdrama. Zijn mede-speler Jared Leto won in de categorie beste mannelijke bijrol. Andere genomineerden in de categorie waren Chiwetel Ejiofor in 12 Years a Slave, Idris Elba in Mandela: Long Walk to Freedom, Tom Hanks in Captain Phillips en Robert Redford in All Is Lost.

Dallas Buyers Club vertelt het waargebeurde verhaal van een heteroseksuele aidspatiënt die in de jaren tachtig een illegale medicijnhandel voor lotgenoten opzet. In zijn speech vertelde McConaughey dat het heel moeilijk was om de film te maken.

De prijs voor beste mannelijke bijrol ging naar Jared Leto. Beeld afp
De prijs voor beste mannelijke bijrol ging naar Jared Leto.Beeld afp
Tina Fey (L) en Amy Poehler. Beeld reuters
Tina Fey (L) en Amy Poehler.Beeld reuters

Globe voor Blanchett
Cate Blanchett kreeg voor haar vertolking in de tragikomedie Blue Jasmine (lees hier de recensie****) de Golden Globe voor beste actrice in filmdrama. In de film van Woody Allen speelt zij een vrouw die de greep op haar leven kwijtraakt wanneer het malafide bedrijf van haar echtgenoot (Alec Baldwin) aan de crisis ten onder gaat.

Het is de tweede Globe voor Blanchett. Eerder kreeg zij het beeldje voor haar rol in het kostuumdrama Elizabeth. De actrice gold dit jaar als torenhoog favoriet voor de categorie.

Cate Blanchett ging er met de Globe voor beste vrouwelijke hoofdrol in een drama vandoor. Beeld ap
Cate Blanchett ging er met de Globe voor beste vrouwelijke hoofdrol in een drama vandoor.Beeld ap

The Wolf of Wall Street
De 39-jarige Leonardo DiCaprio kreeg een Golden Globe voor beste acteur voor zijn rol in The Wolf of Wall Street (lees hier de recensie****). De film vertelt het verhaal van Jordan Belfort (gespeeld door DiCaprio), een frauduleuze beursmakelaar die beleggers willens en wetens in de financiële afgrond stortte om daar zelf beter van te worden. De vele miljarden dollars die hij hiermee verdiende besteedde hij voornamelijk aan drank, drugs en vrouwen.

De film is zeer positief ontvangen, maar is ook omstreden. Sommige critici ergeren zich aan de expliciete bacchanalen en orgies in de film, en het veelvuldige gebruik van het woord fuck. In Nederland is de film een grote hit en trok hij in het eerste weekeinde al meer dan 150.000 bezoekers.

Leonardo DiCaprio won in de categorie beste acteur in een musicalfilm of komedie. Beeld getty
Leonardo DiCaprio won in de categorie beste acteur in een musicalfilm of komedie.Beeld getty

Grote winnaar Golden Globes
American Hustle mag de grote winnaar van de Golden Globes 2014 worden genoemd. De misdaadfilm van David Russell won in de categorie beste musicalfilm of komedie; Amy Adams won voor haar hoofdrol in de film en Jennifer Lawrence voor haar bijrol. Daarmee won American Hustle in drie van de meest prestigieuze categorieën.

Adams voornaamste concurrente in de categorie beste actrice in komedie of musical was Meryl Streep voor haar rol in het komediedrama August: Osage County. Julie Delpy, Greta Gerwig en Julia Louis-Dreyfus werden bij voorbaat kansloos geacht voor hun rollen in respectievelijk Before Midnight, Frances Ha en Enough Said.

Amy Adams (L) won voor haar hoofdrol in de film American Hustle en Jennifer Lawrence voor haar bijrol. Beeld afp
Amy Adams (L) won voor haar hoofdrol in de film American Hustle en Jennifer Lawrence voor haar bijrol.Beeld afp

Twee Globes Breaking Bad
De Amerikaanse televisieserie Breaking Bad viel ook in de prijzen. De serie werd bekroond tot beste dramaserie van het jaar en de hoofdrolspeler Bryan Cranston kreeg de prijs voor beste acteur in een dramaserie.

De serie Breaking Bad, over een scheikundedocent die in de drugshandel gaat, eindigde vorig jaar. Cranston was al drie keer eerder genomineerd voor een Golden Globe, maar kreeg de prijs telkens niet mee.

Breaking Bad-acteurs Aaron Paul (L) en Bryan Cranston. Beeld epa
Breaking Bad-acteurs Aaron Paul (L) en Bryan Cranston.Beeld epa

Beste dramafilm
Het slavernijdrama 12 Years a Slave was zeven keer genomineerd, maar wist slechts één keer te winnen, zij het in de prestigieuze categorie beste dramafilm. De film gaat over een vrije slaaf die wordt ontvoerd en bij een sadistische plantage-eigenaar belandt.

De cast van 12 Years a Slave. Beeld getty
De cast van 12 Years a Slave.Beeld getty

La Grande Bellezza
Bij de tv-categorieën won verder ook Brooklyn Nine-Nine met Globes voor beste comedyserie en hoofdrolspeler Andy Samberg.

Alfonso Cuaron won de Globe voor zijn regie van het ruimtedrama Gravity (lees hier de recensie*****). Michael Douglas ontving de Globe voor zijn hoofdrol in tv-film Behind the Candelabra van Steven Soderbergh. Elizabeth Moss won voor haar rol in de miniserie Top of the Lake van Jane Campion. De prijs voor beste buitenlandse film ging naar de absolute favoriet, het Italiaanse La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino (lees hier de recensie*****). Frozen won bij de animatiefilms.

Meer over