Veel geld betekent niet altijd de meeste wind in de zeilen

Het prestigieuze zeiltoernooi dat de Louis Vuitton Cup heet, kent een mathematische zekerheid: de teams worden uitgeschakeld naar kleinheid van budgetten....

Van onze verslaggever Michiel Kruijt

In de nacht van zondag op maandag kwam er een voorlopig einde aan deze wet van het geld. Alinghi Swiss Challenge (55 miljoen) versloeg voor de kust van het Nieuw-Zeelandse Auckland het veel rijkere Oracle BMW Racing (95 miljoen) met 4-0. Zelfs als het Amerikaanse jacht de start wist te winnen, verloor het van de SUI-64. Het jacht is vooral aan de wind razendsnel.

Oracle is evenwel nog niet uitgeschakeld. Het team krijgt een herkansing tegen de winnaar van de andere halve finale, die gaat tussen OneWorld Challenge (VS) en Prada Challenge (Italië). OneWorld leidt in deze best of seven-wedstrijden met 4-1, maar moet één extra zege behalen als straf voor het bezit van voorkennis. De winnaar van deze herkansing zeilt op 11 januari de eerste finalerace tegen Alinghi.

De Zwitserse ploeg lijkt favoriet om de Louis Vuitton Cup te winnen, dat recht geeft op een duel met Team Nieuw-Zeeland om de America's Cup.

Behalve een goed ontwerpteam (waartoe de Nederlanders Rolf Vrolijk en Dolf Kramers behoren) heeft Alinghi nog een troef: Russell Coutts, de schipper die al twee keer voor Nieuw-Zeeland de America's Cup won. Met hem stapten nog een paar landgenoten over, van wie de tacticus Brad Butterworth de belangrijkste is. Zij worden vorstelijk betaald.

De geldschieter van team Alinghi heet Ernesto Bertarelli, de 37-jarige telg van een Zwitserse familie die in de farmacie een fortuin heeft gemaakt. Hij is een van de weinige financiers die deel uitmaakt van de bemanning (als navigator). Zijn lange verblijf op het water schaadt het directeurschap van zijn familieconcern niet, zei hij in een interview. 'Ik heb een team thuis dat al bijna tien jaar met mij heeft gewerkt en zij zijn veel ouder. Zij weten precies wat ze moeten doen, dus hoef ik me niet te veel met de zaken te bemoeien. De farmacie is bovendien een handel die langzaam beweegt - het neemt tien jaar om een product op de markt te brengen.'

Het feit dat Coutts voor Bertarelli koos, duidt erop dat hij diens team de beste kansen toedichtte. De Nieuw-Zeelander is zo gewild dat hij uit een paar syndicaten kon kiezen. Hij verliet zijn oude team omdat hij niet tevreden was over de voorbereiding. Als Alinghi de uitdager wordt van Team Nieuw-Zeeland, kunnen we een zinderende strijd tegemoet zien.

De verdediger van de America's Cup probeerde gisteren al een voorsprong te nemen door te stellen dat de uitdager niet met de gebruikelijke twee boten mag varen maar slechts met één. Deze uitleg van het zeilreglement lijkt evenwel kansloos te zijn, zo bleek uit de reacties.

Meer uitzicht biedt Team Nieuw-Zeeland mogelijk de vondst die zij heeft gedaan en die maandag op de website van de Louis Vuitton Cup werd onthuld. De ploeg zou een bulbachtersteven hebben gemaakt.

Bulbvoorstevens zijn een normale verschijning bij vrachtschepen. De bol met ballast die onder de waterlijn vooruitsteekt vermindert de waterweerstand. Een bolvormig uitsteeksel onder de achterkant van een schip zou de waterlijn verlengen met een grotere rompsnelheid als gevolg.

Zo'n ontdekking blijft niet lang geheim in dit zeiltoernooi, waarin net zo hard wordt gespionneerd als er gezeild wordt. Er gaan geruchten dat Alinghi en Oracle al bezig zijn de vondst te kopiëren.

Meer over