Veel doden door geweld in Guinee

Ordetroepen in het Afrikaanse land Guinee hebben maandag tijdens een betoging van de oppositie zeker 87 mensen gedood. Dat hebben een Guinese mensenrechtenorganisatie, getuigen en lokale journalisten laten weten (met video).

Een lid van het Rode Kruis liet weten dat legercommandanten instructies hebben gegeven om alle lijken naar het militaire kamp Alpha Yaya Diallo te brengen in plaats van naar lijkenhuizen. Bij het Ignace Deen ziekenhuis kwam een legertruck ‘tientallen lijken’ ophalen om ze naar een onbekende locatie te brengen, aldus een ziekenhuisbron.

Getuigen hebben gezegd dat de politie met scherp schoot op tegenstanders van het juntabewind van Guinee. Ook gebruikte de politie traangas en de wapenstok tegen de betogers.

De confrontatie tussen de actievoerders en de ordetroepen had plaats in en rond een stadion in de hoofdstad Conakry. De betogers protesteerden tegen de militaire junta.

Ook elders in de stad ontstonden rellen. De oproerpolitie probeerde met traangas de stenengooiende betogers uiteen te drijven. De 45-jarige juntaleider Moussa Dadis Camara nam in december de leiding over in Guinee na een geweldloze coup, die plaatshad na het overlijden van president Lansana Conté.

De Afrikaanse Unie schorste Guinee na de coup. Camara wil in januari verkiezingen houden. De tegenstanders van het juntabewind willen dat Camara niet meedoet aan die stembusgang.

]]>

Meer over