Veel bezoekers voor Stripdagen in Haarlem

De Stripdagen Haarlem hebben dit weekeinde tienduizenden bezoekers getrokken. Het was de achtste keer dat Haarlem volledig in het teken stond van strips....

Dit jaar lag het accent op strips uit Scandinavië. Met name Finse striptekenaars behoren tot de Europese top. Het Finse poppetje Jasso sierde dit jaar de affiches en programma-boekjes van de Stripdagen. Werk van Finse tekenaars was onder andere te zien in de Spaarnestad-Gallery, waaronder de stripreeks Moomin van Tove Jansson die zijn vertaald in 23 talen.

In studio Burgwal waren foto's te zien van Marten Toonder uit het boek De Tao van Toonder, waarvan de rechter deze week bepaalde dat het uit de handel moet worden genomen. De stapel die studio Burgwal er nog van in de aanbieding had, vloog weg.

De Franse stripmaker Manu Larcenet kreeg vrijdag de VPRO Grand Prix 2006 uitgereikt in de Haarlemse Toneelschuur. Volgens de jury is de strip De dagelijkse worsteling een weergaloos portret van het leven in Frankrijk aan het begin van de 21ste eeuw.

De jury had drie stripmakers genomineerd. Naast Manu Larcenet waren dat Lax en Marjane Satrapi. De VPRO-stripprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt.

Meer over