NieuwsbriefVolkskrant Avond

Vechter Pechtold liet zich niet opzij zetten | Hoera, de wifi is kapot | Onze recensent zag de beste band ter wereld

De benoeming van Brett Kavanaugh tot opperrechter is volgens president Trump ‘een geweldige overwinning voor ons land’. Tegelijkertijd werkt die de polarisatie in de Verenigde Staten nog verder in de hand. Correspondent Michael Persson peilt de stemming tijdens een Trumpbijeenkomst in Kansas. Verder in de avondnieuwsbrief: Aaf zag de video waarin een Banksy-kunstwerk werd versnippert, en vraagt zich af: was dit wel echt?

Jair Bolsonaro (links) vlak nadat hij zijn stem heeft uitgebracht. Beeld Reuters
Jair Bolsonaro (links) vlak nadat hij zijn stem heeft uitgebracht.Beeld Reuters

Vandaag in het nieuws

Presidentsverkiezingen in verdeeld Brazilië: ‘Het is moeilijk om nog normaal met elkaar te praten’
Brazilië kiest een nieuwe president. De verdeeldheid is groot en de verkiezingen hebben nu al diepe wonden geslagen. ‘Bolsonaro is een fascist. Maar als Haddad wint, komt er misschien een militaire staatsgreep.’

Vermiste Interpolbaas opgepakt in China door anticorruptiedienst
Na een week van speculaties heeft China zondag laten weten dat het Meng Hongwei, de vermiste voorzitter van Interpol, vasthoudt. Hij wordt verdacht van niet nader genoemde wetsovertredingen.

Speels, op het gemakje wint Ajax met 5–0 tegen het arme AZ
Ajax – AZ, in aanleg een topduel, was typerend voor het groeiende kwaliteitsverschil tussen PSV en Ajax aan de ene kant van het speelveld en de uitdagers van de elite aan het andere eind. Op het gemakje, speels en nonchalant, rolde Ajax de Noord-Hollandse rivaal op met 5–0, waar het ook 9–1 had kunnen zijn.

Turkije beschuldigt Saoedi-Arabië van moord op kritische journalist in consulaat in Istanbul
Turkije suggereert dat de vermiste Saoedische journalist Jamal Khashoggi is vermoord, nadat hij vorige week het Saoedische consulaat in Istanbul was binnengegaan. Met deze ferme beschuldiging legt Turkije een bom onder de diplomatieke relatie met Saudi-Arabië, die al zeer broos is nadat Turkije vorig jaar partij had gekozen voor Qatar in het conflict met het Saoedische buurland.

Video van de dag

Schetsen, niet van potlood op papier maar van olieverf op doek. V-vlogger Lisa Koetsenruijter nam een kijkje bij Pure Rubens in museum Boijmans van Beuningen. Eigenlijk zijn deze voorproefjes van de barokke meester de enige werken die helemaal van zijn hand zijn: de ‘echte’ schilderijen zijn grotendeels door assistenten geschilderd.

Vanavond op tv

Waar botst het patentrecht van de farmaceutische industrie met het recht op betaalbare gezondheidszorg? Tegenlicht volgt pioniers die iets willen doen tegen de groeiende winsten en macht van de farmaceutische industrie (NPO 2, 21.05 uur). En wereldreiziger Simon Reeve portretteert het leven in het Middellandse Zeegebied, dat niet bepaald idyllisch is (BBC 2, 21.00 uur). Je liever afsluiten van de wereld? Dat kan met Condor, een spannende spionagethriller van tien afleveringen die je niet aan het denken zet over de wereld van vandaag maar wel lekker wegkijkt (te zien op Videoland). Lees de hele recensie hier.

Morgen in de krant

Nu Kavanaugh is benoemd als opperrechter, vindt Trump dat hij wel kan doorpakken tegen de ‘boze linkse bende’
Van het steekspel rond de benoeming van Brett Kavanaugh tot opperrechter naar de volgende verkiezingen voor het Amerikaanse congres in november. Het is voor de Republikeinen een kleine stap, zo leert een bezoekje aan Topeka in Kansas. Donald Trump denkt, of weet misschien wel zeker, het momentum te hebben.

Anti-Trump demonstranten maken duidelijk dat zij hun president niet willen.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Anti-Trump demonstranten maken duidelijk dat zij hun president niet willen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

‘Het begon allemaal kalmpjes. Tijdens het bidden een handje vasthouden. Dicht tegen me aan staan’
Minister Sander Dekker heeft al eerder Jehova’s getuigen gemaand tot een onderzoek naar misbruik in de geloofsgemeenschap. De kerk weigert dit, en nu onderzoekt het OM negen gevallen en voert Reclaimed Voices, zoals zaterdag in Emmen, campagne.

Vechter Pechtold liet zich niet opzij zetten en professionaliseerde D66, maar de jaren van strijd eisten hun tol
Alexander Pechtold wist D66 te redden van de doodsnood. Met een professionele, zakelijke en harde aanpak bracht hij de partij terug naar de macht. Zijn vertrek na dertien slopende jaren laat bij D66 sporen van ongemak en onzekerheid na.

Pechtold neemt bloemen in ontvangst tijdens zijn partijcongres in ’s-Hertogenbosch, waar hij zijn vertrek aankondigde. Beeld
Pechtold neemt bloemen in ontvangst tijdens zijn partijcongres in ’s-Hertogenbosch, waar hij zijn vertrek aankondigde.

Het is moeilijk toe te geven, maar die moderne technologie heeft serieuze gevolgen voor onze gezondheid
De paradox van de smartphone: apps beloven ons efficiënter te laten werken, maar ondertussen neemt de stress toe. Het altijd maar bereikbaar zijn en het continue informatiebombardement eisen hun tol. Is er nog een uitweg?

Loodzwaar én gevoelig: Yob is gewoon de beste band ter wereld (vijf sterren)
De radiorock mag tot vervelens toe dood worden verklaard, aan de ruige randen van de heavy gitaarmuziek vloeit het verse bloed als nooit tevoren. Amerika loopt voorop en draagt genres als zompige ‘sludge’, sombere doom en knerpende blackmetal in een glorieuze optocht langs het podium- en festivalcircuit, tot ver buiten de kringen van de metal.

Aan alle nep Banksy’s: door dat gedoe met die papierversnipperaar kunnen jullie wel inpakken
De papierversnipperaar van Banksy maakt veel los: was het wel echt? Vraagt Aaf Brandt Corstius zich af. En hoe moet het nu met alle nep Banksy’s?

Meer over