NieuwsTheodore McCarrick

Vaticaan: Johannes Paulus II wist van misbruikbeschuldigingen tegen kardinaal McCarrick

Paus Johannes Paulus II geloofde misbruikverhalen over kardinaal McCarrick niet en bleef de Amerikaanse kardinaal hoge posities in de kerk geven. Dat blijkt uit een langverwacht rapport van het Vaticaan over de opkomst en ondergang van inmiddels ex-kardinaal Theodore McCarrick. In 2018 werd hij op 88-jarige leeftijd uit de kerk gezet, vanwege decennialang misbruik van minderjarigen en volwassenen.

Theodore McCarrick in 2014. Beeld Reuters
Theodore McCarrick in 2014.Beeld Reuters

Paus Johannes Paulus wist in 2000 al dat ‘uncle Ted’ – een zelfverkozen bijnaam – met jonge mannen in bed sliep. Maar uit de getuigenissen van drie Amerikaanse collega-bisschoppen viel volgens het Vaticaan ‘niet met zekerheid’ te concluderen dat er sprake was van seksueel wangedrag.

De paus geloofde McCarricks ontkenningen en benoemde hem eerst tot aartsbisschop van Washington, later tot kardinaal. Het Vaticaan geeft de schuld voor die beslissingen nu aan de ‘onnauwkeurige en incomplete informatie’ die de Amerikaanse bisschoppen zouden hebben verstrekt.

Aan het adres van zijn opvolgers, paus Benedictus XVI en paus Franciscus, klinken de afgelopen jaren dezelfde beschuldigingen: ook zij zouden al lang voordat er opgetreden werd op de hoogte geweest zijn van McCarricks misbruik. Zo stelt de voormalig Vaticaans ambassadeur in de Verenigde Staten, Carlo Maria Viganò, dat hij Franciscus bij diens aantreden in 2013 meteen al had gewaarschuwd voor McCarrick.

Viganò verwijt Franciscus ook dat hij de (toch al weinig effectieve) maatregelen die Benedictus tegen McCarrick genomen had weer zou hebben teruggedraaid. Die aanklachten weerspreekt het Vaticaanse onderzoek met klem. Ook Viganò’s waarschuwing uit 2013 heeft volgens het rapport nooit plaatsgevonden.

Het onderzoek spaart Franciscus dus uitdrukkelijk. De paus heeft het tot 2017 domweg nooit geweten, is de boodschap. Zijn voorganger Benedictus kan die positie niet volhouden, want hij liet McCarrick in 2006 vervangen als aartsbisschop van Washington na aanhoudende beschuldigingen. McCarrick kreeg niet echt straf, maar alleen het advies om zich op de achtergrond te houden en minder te reizen – waar hij zich niet bepaald aan hield.

Toch is er ook voor dat slappe optreden een verklaring, volgens het Vaticaan althans: in 2006 waren de enige ‘geloofwaardige’ beschuldigingen afkomstig van meerderjarigen – een vorm van misbruik die de kerk tot voor kort amper erkende.

Toen in 2017 de eerste geloofwaardige beschuldiging van een minderjarig slachtoffer kwam, heeft Franciscus McCarrick er vrijwel meteen uitgegooid, zo luidt de Vaticaanse kant van het verhaal. Tegelijkertijd erkent het rapport ook dat de kerk al in de jaren negentig anonieme brieven ontving over misbruik van minderjarigen door McCarrick. De beschuldigingen werden als laster afgedaan en zijn destijds nooit onderzocht.

Meer over