Commentaar

'Vasthouden aan een leger op oorlogsgrootte zou krankjorum zijn'

De VS willen 6 procent bezuinigen op hun defensiebudget van 526 miljard dollar. Goed idee, schrijft Arnout Brouwers in het commentaar van vandaag.

OPINIE - Arnout Brouwers
Amerikaanse troepen in Zuid-Korea. Beeld epa
Amerikaanse troepen in Zuid-Korea.Beeld epa

President Barack Obama kondigde vorig jaar aan dat de Verenigde Staten niet langer een 'grenzeloze, mondiale oorlog tegen terrorisme' konden volhouden. 'Deze oorlog moet, net als alle andere, eindigen. Dat is wat de geschiedenis adviseert. Dat is wat onze democratie vraagt.'

Het plan van minister van Defensie Hagel voor een afslanking van de Amerikaanse strijdkrachten past daar goed in. Van een sterkte van 570 duizend militairen op het hoogtepunt van de oorlog tegen terrorisme en 520 duizend nu, wil Hagel het troepenniveau van de landstrijdkrachten tot circa 440-450 duizend terugbrengen. Minder infanterie, geen A-10 'tank buster'-vliegtuigen meer, maar uitbreiding van speciale eenheden en van de cyber war-capaciteit.

Het is een goede voorzet voor de onvermijdelijke en hoognodige afslanking van het militaire apparaat. De vaststelling dat de VS 'de kleinste landmacht krijgen sinds de periode voor de Tweede Wereldoorlog' is op zichzelf correct, maar ook misleidend: de moderne Amerikaanse strijdkrachten staan wat slagkracht, bereik en inzetbaarheid betreft ook na deze bezuiniging in geen verhouding tot die van 75 jaar geleden. De VS blijven militair en technologisch superieur aan China en Rusland, al stijgen daar de militaire uitgaven de laatste jaren snel.

Situatie voor 11 september 2001
Beter is daarom de vergelijking met de situatie van voor 11 september 2001, toen de Amerikaanse landmacht 480 duizend militairen telde. Vasthouden aan een leger op oorlogsgrootte - terwijl er geen grote oorlog is, maar wel grote overheidstekorten - zou krankjorum zijn.

Voor Europa, met zijn vele calimero-legertjes, verandert er niet veel: dat de Europeanen meer verantwoordelijkheid moeten dragen voor de stabiliteit en veiligheid in de directe omgeving was al duidelijk. Beter dan te speculeren over de Amerikanen die met deze afslanking (als die al door het Congres komt) hun supermachtstatus opgeven, wat een ridicule veronderstelling is, kunnen de Europeanen zich daarom richten op het opkrikken van hun eigen handelingsvermogen, eurocrisis of niet.

In dit licht stemt het optimistisch dat het ministerie van Defensie in Den Haag onlangs aankondigde vijftien hackers te gaan opleiden voor het voeren van cyberoorlogen. China en Rusland zijn gewaarschuwd.

Arnout Brouwers is chef opinie.

Meer over