Vastgoedtycoon Damrak kan papieren kwijtraken

Asaf Barazani, een van de grote vastgoedexploitanten aan het Amsterdamse Damrak, dreigt toch zijn vergunningen kwijt te raken. Zelf zegt hij: ‘Ik weet van niks.’.

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Een woordvoerster van het stadsbestuur bevestigde woensdag dat burgemeester Cohen het voornemen heeft in het kader van de Wet Bibob de vergunningen van de van oorsprong Israëlische ondernemer in te trekken. De uit 2003 stammende Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur biedt gemeenten de mogelijkheid criminele activiteiten tegen te gaan door ondernemers hun vergunningen te onthouden.

Barazani heeft zes weken de tijd voor een verweerschrift. Daarvan hangt af of er een vervolgonderzoek komt of dat Cohen officieel besluit de vergunningen van Barazani in te trekken. Barazani kan daartegen weer bij de rechter in beroep.

In maart dit jaar verklaarde Barazani (51) glansrijk de Bibob-procedure te hebben doorstaan. ‘Al mijn vergunningen zijn verlengd’, zei hij toen tegen de Volkskrant. Nog steeds handhaaft hij deze lezing, ondanks de bevestiging van het tegendeel door het stadhuis.

Barazani bezit twaalf panden aan het Damrak. Er zitten hotels, appartementen, restaurants en winkels in. Barazani: ‘Ik heb inmiddels al mijn huurders gesproken. Niemand die iets van een brief van de burgemeester weet.’

Barazani, gevestigd aan de entreeboulevard van de hoofdstad, is het stadsbestuur al lang een doorn in het oog. Hij past niet in Operatie 1012, vernoemd naar het postcodegebied, waarmee Damrak, Rokin en de Wallen worden schoongeveegd van verdachte ondernemingen.

Op de Amsterdamse Wallen zijn inmiddels talrijke ondernemers gesneuveld in een Bibob-procedure. Anderen gaven er de voorkeur aan hun vastgoed te verkopen.

Tot voor kort stond de uitkomst van beroepszaken tegen een Bibob-sluiting vrijwel vast: getroffen ondernemers verloren. Het verzet tegen de Wet Bibob neemt echter toe. Niet alleen bij ondernemers, maar ook bij de rechtelijke macht.

In 2004 kwam Barazani in het nieuws toen een leger van 250 vertegenwoordigers van politie en justitie bij hem binnenviel. De hotelgasten moesten de straat op.

Barazani en leden van zijn uitgebreide familie werden onder meer verdacht van witwassen en het leiden van een criminele organisatie.

Vorig werd hij door Justitie van alle blaam gezuiverd.

Meer over