Vastgoedmagnaat Paarlberg opgepakt

Vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg is donderdag gearresteerd in zijn huis bij het Zuid-Franse Saint Tropez. De Franse politie doorzocht zijn woning op verzoek van het Nederlands Openbaar Ministerie in verband met een lopend onderzoek naar Paarlbergs vermogen.

AMSTERDAM - Toen de rechercheurs de eigenaar aantroffen, werd hij opgepakt; tegen de miljonair loopt een Europees aanhoudingsbevel sinds de Hoge Raad dinsdag het cassatieverzoek tegen zijn veroordeling verwierp.

Paarlberg werd in mei 2012 in hoger beroep veroordeeld tot 4 jaar celstraf voor oplichting, valsheid in geschrifte en het witwassen van de miljoenen die Willem Holleeder afperste van Wim Endstra, een vastgoedondernemer die in 2004 werd geliquideerd. Holleeder werd voor die afpersing in 2006 veroordeeld tot 9 jaar cel. Hij kwam begin 2012 vrij. Paarlberg ging tegen zijn veroordeling in cassatie en bleef om die reden op vrije voeten.

Als gevolg van deze strafzaak eiste het OM dat Paarlberg de staat 25,7 miljoen euro betaalt wegens onrechtmatig verkregen winsten. Het grootste deel van die vordering (17,1 miljoen) bestaat uit Endstra's geld, de rest is afkomstig uit andere misdrijven. Volgens de officier van justitie wist Paarlberg dat het geld dat Endstra geregeld aan hem overmaakte, door Holleeder werd afgeperst.

Paarlberg heeft steeds meteen, 'als onderdeel van verhullingshandelingen', die bedragen doorgeboekt naar andere rekeningen. Vanaf 30 december 2002 liet hij Endstra's geld goeddeels storten op rekening van zijn holding Xenia op de Maagdeneilanden en zijn nv Ballados op de Antillen. Van daaruit werd het geld doorgaans direct naar een privérekening van Paarlberg overgemaakt.

Uit het ontnemingsonderzoek, dat nog niet is afgerond, zou blijken dat de vastgoedondernemer 'tot op heden over dit geld beschikt en kan beschikken'. Op tal van Paarlbergs bezittingen is beslag gelegd, maar justitie doet nog steeds onderzoek naar zijn vermogen. Daarom werd donderdag zijn huis in Frankrijk doorzocht.

undefined

Meer over