Vastgelopen Greenery zet 350 man aan de kant

Groenteveiling The Greenery ontslaat 350 man. De ontslagvergunningen zijn volgens de woordvoerder al verstrekt.

AMSTERDAM - De reorganisatie werd in december al aangekondigd, maar tot nu toe was niet bekend hoe groot de klappen zouden worden. Nu blijkt dat rond 20 procent van het personeel wordt ontslagen. The Greenery moest wel, want het gaat slecht met de coöperatieve groente- en fruitveiling.

Sinds eind 2011 is de coöperatie 26 procent van haar leden kwijtgeraakt; eind vorig jaar waren er nog maar 650 tuindersbedrijven aangesloten.

De woordvoerder van The Greenery spreekt van 'de versnippering van het aanbod'. Tuinders werken niet meer samen maar proberen zelf hun producten te verkopen. Aan de andere kant worden de afnemers, met name de supermarktketens, juist steeds groter en machtiger. Daardoor komen de prijzen verder onder druk te staan.

Vorig jaar leed The Greenery ook een financieel verlies. Afgelopen jaar daalde de omzet van 1,3- naar 1,2 miljard euro (in 2010 was dat nog 1,8 miljard), en resteerde een verlies van 21 miljoen euro, vooral dankzij een reorganisatievoorziening van 23 miljoen. Met die reorganisatie zegt The Greenery te kiezen voor 'kostprijsleiderschap', maar tuinders nemen heel andere woorden in de mond, onder voorwaarde dat dat anoniem kan. 'The Greenery had gewoon veel te hoge kosten. Het werd hoog tijd dat daar eens wat aan werd gedaan', zegt er een.

Vorig jaar barstte de bom van onvrede. In september kondigde toenmalig bestuursvoorzitter Philip Smits de reorganisatie aan. In een moeite kondigde hij zijn onmiddellijke vertrek aan. Kennelijk had een deel van zijn achterban er genoeg van dat er niet hard genoeg werd ingegrepen. Zijn opvolger Okke Koo, die eerder in de directie zat van kabelfabriek Draka en aardappelfabriek Avebe, werkte de reorganisatie uit. De details werden pas dinsdag wereldkundig gemaakt.

The Greenery haalt nog maar een bescheiden deel van de omzet via een veilingklok binnen. Het is vooral een bemiddelaar tussen de tuinders en hun afnemers geworden, en levert diverse diensten. The Greenery is veruit de grootste in het land; veiling ZON heeft een omzet van rond 350 miljoen euro.

undefined

Meer over