Opinie

Varsity zonder publiek is een gemiste kans

De TT Assen mag wel met publiek, maar de Varsity roeiwedstrijden niet. En dat is vreemd, schrijft Jan Schultheiss.

De roeiwedstrijd tussen Oxford en Cambridge in 20212. Beeld Reuters
De roeiwedstrijd tussen Oxford en Cambridge in 20212.Beeld Reuters

Vrijdag 21 mei werd bekend dat de TT van Assen van 25 tot en met 27 juni mag worden verreden met publiek en dat er per dag 11.500 fans welkom zijn bij deze motorraces. Vreemd dat dit wél mogelijk is, terwijl op 10 mei werd gemeld dat de 137ste Varsity studentenroeiwedstrijden op 13 juni zonder publiek plaats moeten vinden.

Los van het feit dat de Varsity sinds 2015 behoort tot de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed en alleen om die reden al doorgang mét publiek verdient, lijkt het ook veelzeggend dat 34.500 bezoekers aan een lawaaiig evenement met vervuilende verbrandingsmotoren anders wordt behandeld dan een sportieve activiteit waar het om menselijke spierkracht, motoriek en stuurmanskunst gaat. En waarbij de 2.500 bezoekers op die ene dag met name studenten zijn, dus niet de primaire risicogroep als het om Covid-19 gaat.

Eerder al probeerde de Varsity-commissie de roeiwedstrijd als Fieldlab-experiment te realiseren, het betreft immers een sportwedstrijd in de buitenlucht met voldoende ruimte om publiek te spreiden. Maar ook dat initiatief werd afgewezen. Juist in een tijd waarin studenten er bij de coronamaatregelen toch al zo bekaaid vanaf komen, is de Varsity zonder publiek een gemiste kans.

Jan Schultheiss, Amersfoort

Meer over