Varoufakis mogelijk vervolgd vanwege geheim plan

De Griekse oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis wordt mogelijk vervolgd omdat hij als minister zou hebben gewerkt aan de herinvoering van de drachme en het hacken van de Griekse belastingsdienst. De Griekse justitie gaat onderzoeken of de toenmalig minister wetten heeft overtreden toen hij plannen maakte voor een 'Grexit'. Het Griekse Gerechtshof heeft het parlement gevraagd Varoufakis' onschendbaarheid, die hij als parlementslid geniet, op te heffen.

Redactie
Yanis Varoufakis. Beeld afp
Yanis Varoufakis.Beeld afp

Varoufakis' plannen voor het herinvoeren van de drachme zouden volgens een van de aanklagers een gevaar hebben gevormd voor Griekenland. De aanklacht komt van een advocaat, een burgemeester en een groep conservatieve parlementariërs.

Varoufakis stelt zelf dat hij heeft gehandeld 'binnen de wetten van het land en om Griekenland binnen de eurozone te houden'. Hij bevestigde eerder dat hij als minister met een kleine groep mensen in het geheim heeft gewerkt aan een parallel betalingssysteem, maar ontkent dat hij Griekenland uit de euro wilde. Het systeem diende volgens hem alleen als back-upplan mocht Griekenland de eurozone 'worden uitgeduwd' door andere landen.

Het geheime plan kwam maandag aan het licht toen de Griekse krant Kathimerini opnames vrijgaf waarin Varoufakis zijn plan uiteenzette voor een groep investeerders.

Yanis Varoufakis tijdens de overdracht van zijn ministerschap aan Euclid Tsakalotos. Beeld ap
Yanis Varoufakis tijdens de overdracht van zijn ministerschap aan Euclid Tsakalotos.Beeld ap

Hacken van Griekse belastingsysteem

Varoufakis heeft ook toegegeven dat hij een bevriende ict'er opdracht gaf om het systeem van de Griekse belastingdienst te hacken. Op die manier wilden ze aan de zogenaamde afm's komen. Dat zijn een soort identificatiecodes die de belastingdienst gebruikt. Aan de afm-codes wilde Varoufakis' team geheime reserverekeningen koppelen die bij een eventuele Grexit zouden worden geopend.

De rekeningen konden worden gebruikt om betalingen aan de Griekse overheid en aan derden te doen. De tweede rekeningen zouden uiteindelijk tot een parallel betalingssysteem kunnen uitgroeien. In dit systeem zou de euro binnen een seconde kunnen worden ingeruild voor de drachme.

Zo ver kwam het nooit: de ict'er bleek niet in staat het belastingsysteem te kraken. Bovendien werkte de Griekse premier Tsipras tegen: hij gaf wel toestemming voor het ontwerpen van het systeem, maar nooit om het plan uit te voeren.

Meer over