Vanmorgen is Theo van Gogh neergeschoten

Theo van Gogh is vermoord.

Theo van Gogh Beeld Martijn Beekman
Theo van GoghBeeld Martijn Beekman

Twello, 2 november 2004

Van de moord op Kennedy hoorde ik toen ik, gekleed in een uniform van de BB (bescherming bevolking), thuiskwam in ons toenmalige huis in Utrecht. Over Robert Kennedy hoorde ik van Alexandra via de telefoon, terwijl ik in een stafvergadering zat in het FOM-instituut voor Plasmafysica in Jutphaas. Enzovoorts.

Vanmorgen is de filmer/schrijver Theo van Gogh neergeschoten en -gestoken door een Marokkaanse Nederlander, die naar het schijnt deel uitmaakt van een fundamentalistische moslimgroep. Van Gogh beschimpte vaak en in misselijkmakende bewoordingen iedere fundamentalistische godsdienstige groep, de laatste tijd vooral fundamentalistische Moslims. Eerder moesten met name de Joden het ontgelden.

Maar niets rechtvaardigt een moord. Wel dringt de vraag zich op of hij niet medeverantwoordelijk is geweest voor het ontstaan van een klimaat waarin het beramen van een dergelijke moord kan wortel schieten. Vrijheid van meningsuiting, vrijelijk onze mening verkondigen, het is een verworvenheid waaraan we niet moeten tornen. Die wordt dan ook gegarandeerd door de Grondwet. Dat ontslaat geen van ons persoonlijk echter van de verantwoordelijkheid om te zorgen dat dat op respectvolle manier gebeurt.

'Maar ik heb geen respect voor de opvattingen van fundamentalisten', kan men tegenwerpen. Ik ook niet. Hoed u voor mensen die iets zeker weten.

Jan ter Louw (1931), schrijver-politicus. Uit Achter de barricaden - Herfstdagboek. L.J. Veen, 2005.

Meer over