Vanity Fair

Wat Nicole Kidman naar eigen zeggen gemeen heeft met Grace Kelly.

JESSE HEIJNIS

Op zoek naar de staat van de kunstwereld vroeg Vanity Fair - ietwat geforceerd misschien - 100 kunstkenners (wel curatoren en artiesten, geen handelaren) naar de zes beste nog levende kunstenaars. 54 van de ondervraagden gaven antwoord, met als resultaat de volgende top-6: Gerhard Richter (24 stemmen), Jasper Johns (20), Richard Serra (19), Bruce Nauman (17), Cindy Sherman (12) en Ellsworth Kelly (10).

Veelzeggender dan de winnaars, zijn de verliezers: weinig stemmen voor vrouwen (ook niet in de top-15), geen nieuwe namen uit de schilderkunst en nauwelijks liefde voor fotografie, performance art en de Postmodernen.

'De voorkeur voor kunstenaars die niet gebonden zijn aan één genre, of die graag van genre wisselen, spiegelt ons ongeduld met de bekende grenzen en kaders. Misschien omdat het werken binnen de vaste lijnen onvoldoende inzichten biedt op de wereld van vandaag', aldus Vanity Fair-kunstredacteur Mark Stevens in zijn conclusie.

Op de cover deze maand Nicole Kidman. Aanleiding is haar rol van Grace Kelly in de biografiefilm Grace of Monaco, waarvan de releasedatum onlangs naar maart 2014 werd verschoven. In een uitgebreid portret vertelt ze onder andere over haar overeenkomsten met de prinses. Net als Kelly keerde Kidman Hollywood de rug toe. In 2006 vertrok ze naar Nashville, de thuisbasis van haar echtgenoot, countryzanger Keith Urban. 'Ik heb afstand genomen van de roem. Ik vond er niet wat ik zocht en besloot: dit is niet voor mij. Gelukkig was er iemand die vroeg: 'Kom je bij mij wonen in Tennessee?''

Vanity Fair

December

undefined

Meer over