Vandereycken krijgt Twente niet aan zijn voeten

Nooit klinkt applaus voor Renandereycken, de trainer die FC Twente zo verdomd aardig en succesvol laat spelen. 'Men bouwt z'n leven niet op de opinie van een ander.'..

Welkom in de hel van Enschede, Ze krijgen voetballes, Cootje neem je rotzooi mee. Er zit een bepaalde, schijnbaar zorgvuldig gekozen lijn in de spreekkoren van de Twente-aanhang. Die loopt van goed, naar beter, naar best. Van blijdschap, naar leedvermaak, naar bravoure.

En uiteindelijk, als opponent AZ na een sprankelende voetbalavond met 4-1 opzij is gezet, is de stemming opperbest. En ze hadden dit seizoen al zoveel moois gezien in het Arke stadion, waar eerder Ajax en Feyenoord over de knie werden gelegd.

Vroeg of laat zoekt het publiek dan nog even naar een moment om de trainer te bedanken voor een prachtige avond. Maar in Enschede klinkt geen Renie is okololf een soortgelijk spreekkoor, waaruit dank en liefde voor de coach zou moeten blijken. Nee, voor Renandereycken geen applaus of liederen.

En dat is op z'n minst een tikkeltje vreemd. In zijn tweede seizoen als hoofdtrainer van Twente heeft de ploeg enorme progressie geboekt. De ranglijst biedt perspectief op Europees voetbal en de halve finale op 16 maart komt NAC op bezoek in Enschede van de beker werd bereikt.

Spits Collins John is tussentijds vertrokken naar Fulham, maar het deert Twente niet. Simon Cziommer is op huurbasis teruggekeerd van Schalke en speelt alsof hij nooit is weggeweest. Zaterdag scoort hij twee keer en is hij de onbetwiste uitblinker.

In liefdevolle bewoordingen laat Vandereycken zich dan ook uit over zijn elftal, dat volgens hem 'rijper' is geworden, 'meer durft mee te denken' en nu ook 'voetbalintelligentie' toont.

Zelf hoeft hij geen credits. Terwijl collega Adriaanse is overladen met complimenten voor de avontuurlijke speelwijze van AZ, heet de Belg nog steeds een defensieve denker te zijn. Alhoewel het spel van Twente en het doelsaldo (42-36) dit logenstraffen, keert de publieke opinie zich tegen de enige buitenlandse trainer in de eredivisie.

'Waardering is niet belangrijk', zegt hij. 'Een bevriende persfotograaf uit Belgieeft mij ooit een schilderij cadeau gedaan. Prachtig werk. Er staat een Franse tekst bij, die vrij vertaald betekent:

Men bouwt z'n leven niet op de opinie van een ander. Daar kan ik me goed in vinden.'

Daarom is er ook geen berouw bij Vandereycken over zijn besluit om Twente na dit seizoen de rug toe te keren. Het bestuur van de club maakte ooit een afspraak met hem voor een evaluatie, maar liet vervolgens niets van zich horen.

Dat is, benadrukt Vandereycken, niet de reden van zijn vertrek. Over de handelwijze van het bestuur zegt hij w 'Daar was ik niet tevreden mee.' Verder wenst hij er niet op in te gaan.

Toen Vandereycken nota bene na de bekerwinst tegen Feyenoord plotseling besloot dat hij niet verder wilde bij Twente bleef het stil. Doodstil. Het zal hem genoeg hebben verteld.

Geen boze supporters, die technisch conator Johan Plageman om opheldering vroegen, geen spandoeken met verontwaardigdeteksten, geen driftige correspondentie tussen fans op internet. Niets.

Plageman, die onder de noemer Twente in de steigers een bezuinigingsoperatie leidt in Enschede, zou er volgens ingewijden zelfs goed aan hebben gedaan. Geen ruzie, geen afkoopsom. En een goedkope, onervaren assistent (Rini Coolen) als opvolger.

Maar zover is het nog niet. Zolang Vandereycken trainer is van Twente waakt hij over zijn groep. En als Adriaanse tijdens de persconferentie beweert dat 'Twente lange tijd absoluut niet gevaarlijk is geweest' en 'kinderlijke fouten de doorslag hebben gegeven', slaat hij terug.

Vandereycken: 'Steeds als AZ wint, komt dat volgens hem door de fantastische trainer. Maar als AZ verliest, heeft de ploeg het gedaan. Daar huiver ik van.'

De Belg is niet gediend van het zelfingenomen optreden van zijn collega, die beweert dat AZ voor rust in balbezit het beste voetbal van het seizoen heeft gespeeld. 'Eerst en vooral wil ik heel kort zeggen dat ik niet akkoord ben met alles wat hier net is gezegd', reageert Vandereycken.

Even later: 'Ik weet niet of wij zijn geconfronteerd met woonerfvoetbal of autosnelwegvoetbal, maar wij hebben serieuze wegwerkzaamheden verricht.' Het is een even komische als vileine opmerking van een doorgaans zwijgzame coach.

Adriaanse, die beide termen introduceerde om het spel van zijn ploeg te typeren, wordt te kijk gezet. Over Adriaanses analyse zegt Vandereycken zelfs: 'Ik amuseer me met zoveel onzin in zo'n korte tijd.'

Hij zegt het in alle stilte, als de camera's niet meer snorren en de microfoons uitstaan. Wie aan Twente komt, komt aan Vandereycken. Nog heel even.

Meer over