nieuwsmuseuminsel berlijn

Vandalen besmeuren zo'n zeventig antieke kunstschatten in Berlijnse musea

Onbekenden hebben begin deze maand op grote schaal kunstwerken en antieke kunstschatten bespoten in Berlijn. De krant Die Zeit en Deutschlandfunk melden dat minstens zeventig objecten zijn bespoten met ‘een olieachtige vloeistof’ die zichtbare vlekken achterliet op Egyptische sarcofagen, beeldhouwwerken en schilderijen uit de 19e eeuw.

Het Museuminsel in Berlijn. Beeld Staatliche Museen zu Berlin / David von Becker
Het Museuminsel in Berlijn.Beeld Staatliche Museen zu Berlin / David von Becker

Dit gebeurde in verschillende musea op het zogeheten Museuminsel in de Duitse hoofdstad, waaronder het Pergamonmuseum, het Neues Museum en de Alte Nationalgalerie. Noch het publiek, noch andere musea die mogelijk gevaar liepen, werden de afgelopen weken geïnformeerd. Dinsdagavond zijn de aanvallen door de politie bevestigd.

Het is volstrekt onduidelijk wie de daders zijn, en wat hun mogelijke motieven zijn. Die Zeit meldt op haar website dat de samenzweringsideoloog Atilla Hildman in augustus en september op zijn Telegram-account schreef dat het Pergamonmuseum, dat op dat moment nog vanwege corona gesloten was, het centrum was van een ‘wereldwijde satanisten en coronacriminelen’. ‘Hier brengen ze ‘s nachts hun menselijke offers en schenden ze kinderen’, schreef hij.

Meer over