VANDAAG

DANCE CONNECTION WEEKEND Muziekzender MTV vult een groot deel van het weekeind met een overzicht van de laatste muziekgenres, bedoeld voor dertigplussers die de ontwikkelingen in de popwereld niet meer kunnen bijbenen....

ROBECO ZOMERCONCERT Directe registratie van het 250-ste zomerconcert in het Amsterdamse Concertgebouw. Zowel in de Grote als in de Kleine Zaal treden twaalf uur lang verschillende ensembles op. De registratie van het evenement beslaat negen uur. Radio 4, 14.04 uur.

2 VANDAAG Een kijkje in de kledingateliers van Bangladesh, waar de omstandigheden slecht zijn en waar veel kinderen werken. Een deel van de kleding in Nederlandse winkels komt hier vandaan. Verder een reportage over het homohuwelijk in Denemarken en over de open dag van de Koninklijke Luchtmacht die vandaag wordt gehouden. Nederland 2, 17.58 uur.

MARKANT Aandacht voor het grootste buitenfestival van Nederland: Overijssel op straat. Een sfeerverslag van ruim vijftig internationale voorstellingen met clowns, acrobaten, voormalig zakkenrollers en zelfs Neanderthalers in verschillende dorpen en steden. Nederland 1, 18.30 uur.

SONJA OP LOCATIE In deze aflevering bezoekt Sonja Barend in Indonesië de Nederlandse ingenieur Willie Smits. Die heeft ontdekt dat sommige bomen sneller groeien door ze te stekken in plaats van ze opnieuw te kweken. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor de ontbossing op Kalimantan, het voormalige Borneo. Nederland 3, 20.50 uur.

DANCING IN THE STREETS Aflevering vier: R.E.S.P.E.C.T. De oprichting van de platenlabels Sar en Motown in 1959 veranderde volgens kenners de rhythm & blues in soul music en verhoogde het zelfbewustzijn van de zwarte Amerikaan. Inclusief interviews met Ray Charles, Mary Wilson, Aretha Franklin en Berry Gordy. BBC 2, 22.00 uur.

HISTORY OF ROCK 'N ROLL In deze aflevering de gitaarhelden op een rijtje. Van Chuck Berry's Johnny B. Goode, tot de ritmische riedels van Led Zeppelins Stairway to

Heaven. De gitaar is volgens sommigen de essentie van rock 'n roll. Gitaarvirtuoos Eric Clapton onderstreepte dit principe nog eens in de jaren zeventig. Veronica, 22.20 uur.

KUNST. . . OMDAT HET MOET Documentaire over de vraag waarom Shakespeare's Hamlet zo populair is bij het publiek en bij acteurs. Deze zien het stuk al sinds jaar en dag als een grote uitdaging. Met veel historische fragmenten en vertolkingen door acteurs als Alec Guinness, Jonathan Pryce, Richard Burton, John Gielgud en Laurence Olivier. Nederland 2, 0.20 uur.

Meer over