VANDAAG

WAT EEN TAAL onderzoekt waar het woord cabaret vandaan komt. Wat betekent Vaudeville? En wat is het verschil tussen musical en music hall?...

ELLEN VAN DEN BOOMGAARD

TIJD VOOR TWEE Frits Spits in gesprek met cabaretier Paul de Leeuw. Vanaf vandaag ligt zijn nieuwe cd In heel Europa was er niemand zoals zij in de winkel, een live-registratie van het televisieprogramma waarin De Leeuw, met anderen, liedjes zong van Annie M.G. Schmidt. Radio 2, 12.00 uur.

KLEUR BEKENNEN Annette van Trigt praat met Hetty van de Rijt en Frans Plooij, schrijvers van de bestseller Oei, ik groei!, op dit moment een van de populairste boeken voor jonge vaders en moeders. In het boek worden de acht 'sprongen' in de mentale ontwikkeling van een baby beschreven. Oei, ik groei! was het best verkochte non-fictie boek van 1993 in Nederland (meer dan 100 duizend exemplaren). Diverse vertalingen van het boek zijn in de maak en de schrijvers zijn ook bezig met de voorbereidingen voor een tv-serie. Radio 5, 14.02 uur.

SCHUIM EN AS komt met een impressie van de Biennale van Venetië. Ook interviews met kunstenaars, critici en staatssecretaris Nuis. Radio 5, 15.02 uur.

ANNO JOOSTEN Astrid Joosten praat met plastisch chirurg Efting Dijkstra over het gevaar van silicoon-implantaten bij borstoperaties. Ook gaat Joosten in op de nieuwe rage: 'zelfbouwvrouwtjes', een variant op de aloude vliegtuig/auto bouwpakketten.

Nederland 3, 20.20 uur.

KENMERK besteedt aandacht aan de vrouwenconferentie van de Verenigde Naties die in september in Peking plaatsvindt. Hoe staat het met de voorbereidingen van de Nederlandse delegatie en wat is de zin van een dergelijke mammoetconferentie. Verder een reportage over het Chateau de la Solitude, een kasteel in een gegoede buurt van Brussel, dat fungeert als vrijplaats voor zwervers en drop-outs. Ze regelen alles zelf, er gelden slechts drie regels: geen drugs, geen alcohol en zorg dragen voor hygiëne. Nederland 1, 20.31 uur.

TELESCOOP De tweede aflevering van een mini-serie over computercriminaliteit gaat over netwerkbeveiliging. Radio 5, 21.00 uur.

OPGENOMEN IN OEGSTGEEST. Paul Witteman praat vanavond met D. Oppedijk, geneesheer-directeur van de TBS-kliniek Veldzicht over het succes van de behandelingen van TBS-patiënten: 'Vroeger was men tamelijk optimistisch over de behnadleing van deze patiënten. Pieter Baan riep ooit: ''Geef mij geld, dan maak ik alle patiënten gelukkig.'' Het ligt volgens mij een stuk moeilijker. Het is de vraag of behandeling helpt. In een aantal gevallen wel, maar soms ook weer helemaal niet.' Nederland 3, 21.00 uur.

DE SMAAK VAN HONING schetst een portret van de Vlaamse schrijver, dichter en mysticus Erik van Ruysbeek. Vanaf zijn jeugd is hij verdiept in de oosterse en westerse wijsheidstradities. Hoewel christelijk opgevoed, is Van Ruysbeek op dertienjarige leeftijd zijn geloof 'verloren'. 'Ik ben opgevoed door de jezuïeten maar ik heb ze nooit horen praten over mystiek of esoterie. Als kind had ik zelf wel ervaringen ondergaan, maar daarover durfde ik niet te praten. Ze mochten eens gaan denken dat ik gek was.' Nederland 1, 22.51 uur.

SESJUN zendt opnamen uit van het Joshua Redman Kwartet uit oktober 1994. Met Joshua Redman (sopraan/tenorsax), Jonny King (piano), Christian McBride (bas) en Brian Blade (drums). Radio 2, 23.04 uur.

Meer over