VANDAAG

NPS SUPPLEMENT Vanavond en morgenavond avondvullende programma's van NPS en NCRV (co-productie) over regels en spel in de muziek. Op basis van festival met dit thema in de IJsbreker in Amsterdam....

MARCO POLO Na standplaatsen in de Amsterdamse Marco Polobuurt en de IJmond heeft het verslaggeversteam zich gevestigd in buurthuis De Bever in Lelystad. Het was de bedoeling van planologen dat Lelystad in het jaar 2000 honderdduizend inwoners zou hebben en na de drooglegging van de Markerwaard een volwassen stad zou zijn in het midden van Nederland.

Lelystad heeft zijn ambities moeten bijstellen. De Markerwaard is er niet gekomen en in 2000 zal de stad waarschijnlijk niet meer dan tachtigduizend inwoners tellen. De verslaggevers van de VPRO onderzoeken de komende weken wat er is terecht gekomen van deze proeftuin van planologen. In de eerste aflevering controleert een buurtbeheerder de hoogte van het onkruid en probeert een inbreker een uitkering aan te vragen. Ned. 3, 20.05 uur.

NATIONAL GEOGRAPHIC In september 1622 verging bij Florida het Spaanse galjoen Atocha tijdens een orkaan. Aan boord bevond zich een schat aan geld, goud, zilver en juwelen. Na een jarenlange zoektocht heeft schatjager Mel Fisher het wrak gelokaliseerd. BRT 2, 20.25 uur.

MOET JE KIJKEN Serie in het genre human interest met Frans van Deursen (Vlaamsche Pot). In deze aflevering een onverbeterlijke fietsendief, die net terug uit het gevang het handwerk hervat. Ook een veerman die met pensioen gaat. Met een roeiboot zet hij fietsers over de IJssel. En een vrouw die met blijvend hersenletsel uit een operatie kwam. RTL 4, 21.04 uur.

DE FAMILIE HERACLES, EEN WERELD VAN LEER Gedurende het voetbalseizoen 1994-1995 volgden Rogier Dijkman en René van der Ploeg het wel en wee van eerste-divisieclub Heracles in Almelo. Ze maakten een vijfdelige kroniek.

Deel vier: na het rampzalige verlies tegen Volendam zakt Heracles diep in de Twentse modder. Trainer Griever beschuldigt het bestuur van onkunde en kondigt aan te vertrekken na afloop van het seizoen. Voorzitter Tusveld zet de trainer onmiddellijk op straat. 'Trainers, het zijn gewoon ships that pass through the night.'

Nederland 3, 21.08 uur.

HIER EN NU peilde de reacties van buurtbewoners en bedrijfsleven op de Amsterdamse tippelzone op de Theemsweg.

Ook reportages over de wenende madonna van Brunssum en de invloed van radio talkshows op de politiek in Amerika, zoals die van Rush Limbaug wiens rechtse praat erg populair is.

Nederland 1, 21.19 uur.

HET VLUCHTVERHAAL In de slotaflevering van deze serie volgt programmamaker George Mustert de Roemeen Iona en de Joegoslaaf Naser. De eerste is op zoek naar een baan, krijgt dus geen asiel en belandt op het vliegtuig terug. Naser is vertrokken zonder zijn vrouw in te lichten dat hij in Nederland asiel ging vragen. Nederland 1, 22.43 uur.

GIJZELAARS VAN DE GOELAG Documentaire van Jeroen Akkermans over de kampen van het totalitaire Sovjet-regime. Met cameraman Vitali Konevtsov bezocht hij de Siberische stad Norilsk en een voormalig kamp langs het Wolga-Moskoukanaal. Het kanaal moest Moskou met de omliggende zeeën verbinden. Duizenden dwangarbeiders van het kamp Totysjino 5 stierven van de honger of werden geëxecuteerd. De documentaire is de eerste in een reeks van politieke documentaires die RTL 5 op maandagavond gaat uitzenden.

RTL 5, 22.50 uur.

Meer over