Vandaag

STOPPEN. Met dit WK, want de winnaar is bekend. Brazilië wordt voor de vijfde maal wereldkampioen, volgens cijferaars uit Singapore....

WERELDKAMPIOEN. Wordt dus Brazilië. Dat vindt ook Pele, daar helpt geen moedertje lief of - vrijdag volgt de confrontatie - Engeland aan. De Braziliaanse sterspeler speelde in 1970 in Guadalajara een memorabele wedstrijd tegen Engeland, die met 1-0 werd gewonnen. 'In dat jaar gebruikten we de wedstrijd tegen de Engelsen als springplank naar de titel, zoals we in 1958 en 1962, toen we ook tegen Engeland speelden, ook al hadden gedaan. Een goed voorteken.'

(Voor de liefhebber: de BBC zendt de match - mét Pele, Tostao, Rivelino en Jairzino - uit 1970 vanavond uit.)

VERLOREN WERKTIJD. Het valt wel mee met het aantal uren dat een voetballer niet kan spelen wegens blessures, zo blijkt uit een publicatie in het American Journal of Sports Medicine. Per duizend uren speeltijd (trainingen en wedstrijden samen) verliest hij slechts 6,2 uur aan kwetsuren. Om precies te zijn 2,9 uur per duizend uur trainen en 35,3 uur per duizend uur wedstrijd. 59 Procent van het aantal blessures zette de speler voor minder dan 7 dagen buitenspel, bij 28 procent was het verlies aan werktijd 7 tot 29 dagen, bij 13 procent kon een speler meer dan 30 dagen niet spelen en trainen. Enkel- en knieblessures komen het meest voor. Het onderzoek werd verricht bij de tien teams die uitkomen in de Amerikaanse profcompetitie (MLS).

KOPPEN. Niet doen, aldus recent wetenschappelijk onderzoek. Neuropsycholoog Matser uit Geldrop toonde enige jaren geleden al aan dat koppen bij het seniorenvoetbal tot ernstig letsel kan leiden, nu blijkt, uit Amerikaans onderzoek, dat ook de kleintjes schade kunnen oplopen als ze een bal met het hoofd beroeren. Veel hersenschuddingen die vaak niet eens opgemerkt worden, zijn het gevolg. De consequenties kunnen ernstig zijn: desoriëntatie, spraakstoornissen, moeite met concentreren en met het beantwoorden van vragen op school. Veertig procent van de Amerikaanse jeugd die regelmatig voetbalt, heeft minimaal een keer een hersenschudding gehad als gevolg van het voetbalspel. Advies van de onderzoekers: een spelertje dat na een kopbal ietwat groggy is, meteen wisselen. En bij voetbal voor kinderen onder de tien jaar zou koppen helemaal verboden moeten worden.

JONKIES. Japan, uitgeschakeld inmiddels, had de jongste selectie van dit WK, de gemiddelde leeftijd van de spelers was 24.18 jaren. Nu is Senegal het jongste elftal (gemiddelde leeftijd 25.36), gevolgd door Engeland (26.27) en Brazilië (26.45).

VLIEGENDE KAPPER. David Beckham verschijnt mogelijk in het veld met een nieuw kapsel. De speler, nu getooid met een mohikanenkapsel, heeft volgens de Evening Standard zijn kapper Aidan Phelan gevraagd naar Japan te komen. 'Haarartiest' Phelan: 'David kan elke coupe dragen, hij staat open voor gewaagde ideeën.'

SEKS. Nee, deze weken even niet. Bij zoekprogramma's op internet heeft het woord 'sex' het voor het eerst in de geschiedenis als belangrijkste zoekvraag moeten afleggen tegen een andere term: 'World Cup'.

WIJN. De verkoop van Argentijnse wijnen is de afgelopen weken in Engeland met ruim 16 procent gedaald. Vreemd genoeg steeg de verkoop van deze Zuid-Amerikaanse wijnsoort wel in, jawel, Schotland.

Meer over