Vandaag

Zondag..

RADIO

OVT Tegen de achtergrond van de MKZ-crisis een gesprek met Reimer Strikwerda, auteur van diverse boeken over stamboekvee. Verder een gesprek met Arjan van 't Veer, directeur van het Kansspelmuseum, over 275 jaar Staatsloterij. Ook is er aandacht voor het door prins Willem-Alexander geopende oorlogsmuseum op Aruba. Radio 1, 10.04 uur.

RADIO 1-JOURNAAL Gesprek met Sybrand van Hulst, hoofd van de BVD, over de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de kritiek daarop. Radio 1, 13.20 uur.

ACTUALITEITEN

BUITENHOF Te gast is super-procureur-generaal Joan de Wijkerslooth de Weerdesteijn vanwege de kritiek op het Openbaar Ministerie dat informatie over de crimineel Mink. K. doorspeelde naar de BVD. Verder een discussie over Nederland Gidsland in zaken van leven en dood, abortus en euthanasie, met ethica Heleen Dupuis en enkele buitenlandse gasten die de discussies met argusogen volgen. Nederland 3, 12.07 uur.

NETWERK Aandacht voor Maurits van Selms (26) die aan de dodelijke spierziekte ALS lijdt, maar die stuit op een njet van de fabrikant als hij probeert een mogelijk levensreddend medicijn in handen te krijgen. Verder de zaak van de twee nonnen uit Rwanda die in Brussel terechtstaan vanwege de massamoorden uit 1994. Nederland 1, 20.16 uur.

7-DAGEN Aandacht voor de rol van de rooms-katholieke kerk voor en tijdens de volkerenmoord in Rwanda in 1994. Twee nonnen staan daarvoor nu wegens aanstichting terecht in Brussel. Verder een dubbelportret van de Cubaanse schrijver Jozé Prats Sariol en een ondernemende chauffeur van een fietstaxi, veertig jaar na de crisis rond de Varkensbaai in Cuba. Nederland 3, 21.05 uur.

KUNST

DE PLANTAGE Gesprek met twee 23-jarige vioolvirtuozen: Tjeerd Top, die het Oskar Back Concours won, en Janine Jansen, die internationaal furore maakt. Verder een gesprek met Yan Ting Yuen over haar documentaire Chin. Ind., een portret van een 'buurtchinees'. Nederland 3, 17.00 uur.

MUZIEK

REIZIGER IN MUZIEK Gastpresentator Wilfried de Jong ontvangt de contrabassisten Harry Emmery en Gé Vrijens (Simply Bass), de componist Klas Torstensson (opera De Expeditie), dj Git Hyper en zangeres Johanette Zomer die stukken van Milhaudt ten gehore brengt. Nederland 3, 11.00 uur.

SPORT

STUDIO SPORT Rechtstreeks verslag van de Marathon van Rotterdam. Daarna de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Vervolgens aandacht voor de American football-wedstrijd Düsseldorf Rhein Fire-Amsterdam Admirals uit de NFL Europe League en de Grote Prijs van Zuid-Afrika (motorsport). Nederland 2, 11.50 uur.

DOCUMENTAIRE

PRIX EUROPA IRIS Twee van de beste multiculturele programma's van Europa zoals die zijn beoordeeld door een vakjury bij de toekenning van de mediaprijs Prix Europa Iris. Het zijn The New Country, een road movie, en In het huis van mijn vader, een documentaire over de mythe van de maagdelijkheid in de Marokaanse cultuur. Nederland 3, 14.00 en 15.00 uur.

DNW Crisis in de politiek is het centrale thema dat gaat over een gemarginaliseerde overheid, een vastlopende democratie en een diffuus publiek domein. Gesprekken hierover met onder anderen Frits Bolkestein, CDA-voorzitter Marnix van Rij, VVD-voorzitter Bas Eenhoorn, FNV-voorzitter Lodewijk de Waal en GroenLinks-voorzitter Mirjam de Rijk. Nederland 3, 21.40 uur.

Meer over