VANDAAG

CAGNEY & LACEY Op veler verzoek herhaalt de VARA de wederwaardigheden van de twee politievrouwen in New York. Nederland 3, 17.07 uur....

NOORDERLICHT De Griekse stad Halos werd in 265 voor Christus vernietigd door een aardbeving. De restanten worden nu, onder leiding van de Groningse archeoloog Reinders, opgegraven. Reinders heeft geconstateerd dat er volop vlees werd gegeten door de bewoners, maar binnen noch buiten de stad zijn echter resten gevonden van een boerderij. Hoe kan dit? Nederland 3, 20.00 uur.

TAXI Een dichtende passagier over zijn woonplaats Hedel. Een vrouw vertelt over haar zoon in een psychiatrische inrichting. Een klagende kunstschilder, een lesje bedrog in de hovenierswereld, de voor- en nadelen van zonnekleppen en Emile Ratelband. Nederland 3, 20.30 uur.

NIETS DAN DE WAARHEID Documentaire over betrouwbaarheid van getuigenverklaringen bij rechtspraak. Met een reconstructie van twee zaken. De betekenis van hypnose en de rol van de getuige-deskundige. De voorzitter van de Vereniging Liegebeest pleit voor grotere betrokkenheid van 'ervaringsdeskundigen'. De universiteiten van Utrecht, Limburg en Tilburg gaan de leugendetector beproeven. Nederland 3, 21.03 uur.

HIER EN NU Een reportage over de harde aanpak van drugsverslaafden in Zweden. Rotterdam heeft belangstelling voor het Zweedse model. Als de rekeningen niet zijn betaald worden ook vliegtuigen weleens aan de ketting gelegd. Nederland 1, 21.27 uur.

DE AVONDEN Kan men als strafpleiter met goed fatsoen nog een zware crimineel verdedigen, zonder de verdenking op zichzelf te laden? Een discussie met Jan Leijten, oud-advocaat generaal bij de Hoge Raad, Gerard Spong, advocaat en een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie. Radio 5, 22.00 uur.

DE STOEL De Vlaming Joël-Noël Vanhoorne geeft levenslessen op zijn Franse landgoed Liberty. 'Als u denkt dat een partner u gelukkiger kan maken, moet ik u deze illusie ontnemen. De voormalige rijkswacht kiest voor de confronterende aanpak, maar ook voor dans en meditatie. Michael Hooft is een moderne troubadour die met bakfiets, tentje en fluit door de wereld trekt. Nederland 1, 22.03 uur.

HET ELFDE UUR Koos Postema en Paul Witteman zijn de gasten in de honderdste aflevering van Het Elfde Uur, het praatprogramma van Andries Knevel. Onderwerp in de jubileumuitzending is het verschijnsel talkshow. Postema en Witteman zijn volgens Knevel grootmeesters in dat métier. De derde gast is Otto de Bruijne. Hij maakte voor de EO en tv-serie over Afrika, waar hij lang woonde en werkte. Hij vindt dat westerlingen nog veel van Afrika kunnen leren. Ned. 2, 22.35 uur.

OOGGETUIGE De serieverkrachter van Utrecht-Oost wordt verdacht van vijf verkrachtingen en zeven aanrandingen en is nog steeds niet gepakt. De politie surveilleert sinds 26 september elke avond met honderd agenten in de wijk. Er zijn honderden tips binnengekomen, maar de politie heeft een informatiestop afgekondigd. Gesprekken met een psycholoog, een rechercheur en een hulpverleenster. Een reportage over een zelfverdedigingscursus en een overzicht van beschermingartikelen voor vrouwen. RTL 4, 22.45 uur.

LAAT OP DE AVOND... Gesprek met fotograaf Gilles Peress, die fotoboeken maakt die nauwelijks tekst bevatten. De fotograaf, lid van persbureau Magnum, is erg ongelukkig met de manier waarop de media met zijn foto's omgaan. Maar ook in musea hangen ze niet op hun plaats. 'Ze krijgen daar een esthetische context die de inhoud onschadelijk maakt.' Daarom maakt de Franse fotograaf boeken, want daarmee behoudt hij volledige controle over zijn werk. In het aangrijpende en schokkende The Silence toont hij zijn Ruanda-foto's, in Farewell to Bosnia geeft hij een onthutsend verslag van de oorlog in het voormalige Joegoslavië. Beelden die zonder woorden gruwelijke verhalen vertellen. Ned. 3, 23.22 uur.

Meer over