VANDAAG

DOOR ELLEN VAN DEN BOOMGAARD CAPPUCCINO Presentator Sjors Fröhlich ontvangt Wubbo Ockels, die tien jaar na zijn ruimtevaartvlucht vertelt over zijn nieuwe project....

ELLEN VAN DEN BOOMGAARD

DE DUVEL IS OUD praat met oud-omroepmensen Emile Schüttenhelm, Tom Nieuwenhuijsen en Ger Lugtenberg. Onderwerp van gesprek: de plaats die omroepstad Hilversum in hun leven heeft ingenomen. Radio 5, 13.10 uur.

HET PAKHUIS besteedt aandacht aan een jukebox-verzameling van 150 exemplaren, een privé-museum van kinderwagens, een fikse stapel papieren draagtassen en een verzameling die bestaat uit informatie en eigendommen van onbekende soldaten die op de begraafplaats Vredenhof in Schiermonnikoog hun laatste rustplaats hebben. Nederland 2, 19.35 uur.

SONJA OP ZATERDAG Paul Fentener van Vlissingen schuift aan tafel bij Sonja Barend. Hij staat aan het hoofd van SHV, een van Nederlands grootste en meest succesvolle familiebedrijven. Kort geleden verscheen zijn boek Ondernemers zijn ezels. Nederland 3, 21.05 uur.

TIJDSEIN constateert dat een nieuwe methode van pijnbestrijding al veel mensen weer aan het werk heeft geholpen. In het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk wordt deze methode met succes toegepast bij patiënten met nek- en rugklachten. Grote besparingen op de WAO zijn mogelijk, meent Tijdsein, maar de overheid steekt nog te weinig geld in deze pijnbestrijdingsmanier. Verder een reportage over drinkwater. Nederland 2, 21.25 uur.

KAREL van de Graaf is in gesprek met de Nederlandse Nobelprijswinnaar Paul Crutzen: een college over de ozonlaag. Verder praat Gert Jan Dröge, luis in de pels van de society, over zijn rol als steracteur in de Belgische speelfilm Brylcream Boulevard.

Met Steve Mokone, de Zuidafrikaanse Pele, gaat het over zijn verleden bij de Nederlandse voetbalclub Heracles in de jaren vijftig. Hij liet in Almelo niet alleen een mythe, maar ook twee kinderen achter. Nederland 1, 22.36 uur.

KUNST. . . OMDAT HET MOET schetst een portret van de Amerikaanse beeldhouwer/decorontwerper Isame Noguchi (1904-1989). De in Japan opgegroeide Noguchi ging op zijn dertiende naar school in Amerika. Daar studeerde hij beeldhouwen bij de Amerikaan John Gutzon Borglum en de Roemeen Constantin Brancusi. Dit internationale gezelschap in combinatie met zijn eigen bi-culturele achtergrond is wellicht de oorzaak van zijn reislust. De fusie van Oosterse en Westerse invloeden is tevens de basis voor zijn kunstwerken. Ned.2, 00.09 uur.

Meer over