VANDAAG

EEN LEVEN LANG herhaalt een gesprek met de in mei overleden schrijver Jan Willem Holsbergen. Over zijn jeugd zegt hij: 'Natuurlijk heeft de oorlog een grote rol gespeeld in onze levens....

Radio 5, 11.00 uur.

TIJD VOOR TWEE Frits Spits ontvangt als gasten Gerard Nijboer, voormalig marathonloper en Harrie Slinger, ex-zanger van de groep Drukwerk. Radio 2, 12.00 uur.

DOKUMENT komt met een documentaire over de illegale handel in kunstschatten uit de Derde Wereld. Een van de minder bekende problemen waar Afrika mee kampt, is het verlies van zijn culturele erfgoed. Archeologische voorwerpen worden ontvreemd, kunstschatten verdwijnen spoorloos. Diplomaten en juristen werkten de afgelopen weken in Rome aan een wereldwijd verdrag dat deze handel moet tegengaan. Dokument vraagt zich af waarom ze in Afrika niet zelf mogen uitmaken waar ze meer belang aan hechten: aan een stereo-installatie of aan een terracotta beeld? Radio 5, 13.08 uur.

STUDIO SPORT komt met een rechtstreeks verslag van de zesde etappe in de Tour, van Duinkerken naar Charleroi over 202 kilometer. Nederland 3, 15.00 uur.

OPIUM RADIO Vijf presentatoren praten tijdens de zomermaanden met een gast naar keuze. Vandaag is Matthijs van Nieuwkerk in gesprek met dichter, schrijver en biograaf Michel van der Plas. Radio 5, 15.00 uur.

VAN GEWEST TOT GEWEST besteedt aandacht aan de Nederlandse taal die in Frans Vlaanderen weer terug is van weggeweest. In verschillende gemeenten tussen Lille en Dunkerque staat het Nederlands als verplicht vak op de lesroosters van basis- en middelbare scholen. Nederland 3, 19.30 uur.

DE AVONDEN Per abuis werd vermeld dat schrijfster Charlotte Mutsaers donderdagavond al in dit VPRO-programma zou voorlezen. Niet dus, vanavond pas leest zij de derde aflevering voor van het deze week in de Volkskrant begonnen feuilleton Een heel sterrenstelsel. De ochtend na de radiouitzending is het voorgelezen deel ook in deze krant te lezen. Radio 5, 22.00 uur.

STAMPING GROUND Een jaar na het legendarische festival in Woodstock werd in Kralingen de Nederlandse versie van Woodstock georganiseerd. Stamping Ground is een reportage over dit driedaagse festival, met groepen als Pink Floyd, The Byrds, Santana en The Soft Machine. RTL 5, 00.20 uur.

Meer over