VANDAAG

KERST A LA BLOEMEN Kerstshow waarin een hoofdrol is weggelegd voor cabaretière Karin Bloemen. Als de Kerstman erachter komt dat hij vergeten is Bloemen een geschenk te sturen, schakelt hij zijn knecht Casper in....

TERUG NAAR DE KUST Muziekprogramma waarin presentator Willem Ekkel zowel de actualiteit als de geschiedenis van het Nederlandse hitfront belicht. Zijn gasten zijn Gerard Joling en Herman Brood. Ze zetten één lied bij in het museum van de Hollandse muziekhistorie en verwijzen er ook één naar de vergetelheid. Veronica, 20.55 uur.

SONJA OP ZATERDAG Sonja Barend praat met het journalistenechtpaar Derk Sauer en Ellen Verbeek. Zes jaar geleden verhuisden zij naar Moskou en bouwden ze een succesvol tijdschriftenimperium op. Verder schuift bij Barend aan tafel dichter Jan Kal. Hij heeft twaalf bundels en meer dan duizend sonnetten gepubliceerd. Toch gaat hij gebukt onder geldgebrek en schulden. Is de kunst zoveel lijden waard? Nederland 3, 21.08 uur.

TX Serie reportages over kunst en cultuur. Een opvoering van het gedicht The waste lands van T.S. Eliot uit 1922, uitgevoerd door actrice Fiona Shaw. BBC 2, 21.40 uur.

MET HET OOG OP MORGEN komt met een speciale uitzending. Verslaggeefster Margriet Brandsma is in gesprek met de gebroeders Anker, twee advocaten uit Leeuwarden. De tweelingbroers zijn onder andere de strafpleiters in bekende zaken als 'de engel des doods', CP'86, de onbetrouwbaarheid van de radarsnelheidsmetingen van de politie en het totaalverbod op roken in de trein. Ook verdedigden zij Ferry E., de moordenaar van Gerrit-Jan Heijn. Ze vertellen over hun werk en leven. Radio 1, 23.07 uur.

KUNST...OMDAT HET MOET is gewijd aan de Engelse schrijver Charles Dickens (1812-1870). In een bekroonde documentaire van David Thomas wordt hij uitgebreid geportretteerd. Dickens' werk blijkt nauw verbonden te zijn met de Victoriaanse tijd waarin het is ontstaan. Zijn obsessie met licht en donker, met goed en kwaad blijkt te maken te hebben met traumatische gebeurtenissen uit zijn kinderjaren. Acteur John Sessions speelt de rol van Dickens en vertolkt tevens de stemmen van fictieve karakters. Hij speelt scènes uit A Christmas Carol, Oliver Twist en David Copperfield. Nederland 2, 00.20 uur.

UNPLUGGED - BOB DYLAN Concertregistratie van optreden van Bob Dylan. Met nummers als All along the watchtower en With God on our side. BBC 2, 00.25 uur.

Meer over