VANDAAG

TROS TRACÉ komt met een uitzending vanuit de Wegenwacht-meldkamer in Badhoevedorp. Het programma, dat allerlei aspecten van verkeer, vervoer en toerisme belicht, heeft als gast Pieter van Vollenhoven....

ZOMERSPIJKERS Jack Spijkerman praat met Ruut Weissman, artistiek directeur van de Academie voor Kleinkunst en draait diens Nederlandstalige muziekkeus. Radio 2, 12.04 uur.

REISDAGBOEK SURINAME Een bezoek aan de openbare lagere school Ma Retraite. Ooit was deze school in goeden doen: veel leerlingen, gemotiveerde docenten, een degelijk onderhouden gebouw met een overvloed aan leermiddelen. Nu is aan alle materiële zaken een gebrek. Hoe moet het verder met het onderwijs in Suriname? Radio 5, 16.02 uur.

MEGAFESTATIE LIVE Vanaf de jongerenbeurs Megafestatie in Utrecht - voor jongeren een jaarlijkse commerciële fuik en voor bedrijven één grote tuin met proefkonijnen - zendt RTL 5 dagelijks uit. Hoogtepunten vormen ongetwijfeld de 'striptease van de dag' (toepasselijk getiteld How low can you go) en de korte mop bij de uitgang (toepasselijk 'Exit' gedoopt). Vorig jaar kwamen ruim 105 duizend jongeren met een gemiddelde leeftijd van achttien jaar op het evenement af. De attracties zijn dit jaar: Bungy Jumpen, Sky Fever, mountain biken, lasergames, computerspelletjes, 'een blind date maken', beachvolleyball en meespelen met Pop against Racism. RTL 5 17.30 uur.

HET TERRAS gaat over de trucs van zakkenrollers, een Terras-fotograaf liep mee met de Amsterdamse politie, een optreden van het Riciotti Ensemble, en Jack Spijkerman filmde in Giethoorn. Nederland 3, 20.40 uur.

VOLGSPOT - LIVE ZOMERTHEATER besteedt aandacht aan Jan Akkerman. Hij maakte naam als gitarist van The Hunters, Brainbox en bovenal Focus. Het Engelse muziekblad Melody Maker riep hem ooit uit tot 's werelds beste gitarist. Nadat Akkerman in 1976 uit Focus stapte, wijdde hij zich vooral aan solo-projecten. Radio 2, 22.00 uur.

DE KEUZE heeft als gast voormalig hockeyspeelster Elsemieke Havenga. Na de Olympische Spelen van 1986 besloot ze een punt achter haar sportcarrière te zetten vanwege het vele trainen, de last die ze ondervond van haar rug en het gegeven dat ze met hockey geen cent verdiende. Havenga: 'Het verslavende aan topsport is om met een team tot een succes te komen en met elkaar de emotie van het winnen te ervaren, een emotie die je in het dagelijks leven niet krijgt.' Nederland 2, 22.41 uur.

KUNST. . . OMDAT HET MOET: LEIBOVITZ Onderwerp van deze documentaire is fotografe Annie Leibovitz. Sinds 25 jaar behoort zij tot de wereldtop. Leibovitz vermoedt dat haar obsessie voor fotografie haar oorsprong vindt in de periode dat zij met haar vader - een beroepssoldaat - door Amerika trok. Nooit woonde ze ergens langer dan twee jaar. Zij leerde het land en de inwoners kennen door de achterruit van een auto. In 1970 presenteerde de twintigjarige Leibovitz voorbeelden van haar werk aan de fotoredacteur van het prestigieuze tijdschrift Rolling Stone. Nauwelijks drie jaar later was zij chef-fotograaf bij het blad. Nederland 2, 23.45 uur.

Meer over