VANDAAG

BUITENLAND Naar aanleiding van fragmenten uit Buitenland-programma's die het afgelopen seizoen zijn uitgezonden, heeft de redactie gasten uitgenodigd om de huidige toestand in de betreffende landen te belichten....

STEFFIE KOUTERS

ARGOS De Utrechtse kinderrechters sloegen deze week alarm: twee meisjes van twaalf en dertien jaar zaten al een week vast op het politiebureau bij gebrek aan plaats in de gesloten jeugdinrichtingen. De meisjes zwierven al enige tijd op straat en dreigden af te glijden naar de prostitutie. In Argos aandacht voor het probleem van de zwerfkinderen en het nijpende tekort aan opvang in de jeugdhulpverlening. Een gesprek met de veertienjarige Nathalie die vanaf haar dertiende op straat zwerft. Heeft opsluiten in een gesloten inrichting zin? Radio 1, 11.05 uur.

TIJD VOOR TWEE Een gesprek met Martijn Lodewijkx, woord- en actievoerder van Greenpeace. Hij was nauw betrokken bij de actie tegen het dumpen van het Shell-olieplatform Brent Spar. Verder een gesprek met Imca Marina. Zij neemt in Story de brievenrubriek van Mona over. Radio 2, 12.04 uur.

DOCUMENT OP 5 Een reconstructie over de actie van Greenpeace tegen de dumping van het olieplatform. Margriet Hogeweg was een van de zeventien journalisten die aan boord waren van de Solo om verslag te doen van de actie van de milieuorganisatie. Radio 5, 13.08 uur.

VAN GEWEST TOT GEWEST Begin deze eeuw werd het 'miljoenenlijntje' aangelegd: een spoorverbinding tussen Schaesberg en Simpelveld. Dreigende verzakkingen (als gevolg van de mijnbouw) waren de oorzaak van de hoge aanlegkosten: twaalf miljoen gulden voor twaalf kilometer rails. Het Zuidlimburgs lijntje komt al jaren niet meer in het spoorboekje van de NS, maar sinds dit voorjaar rijdt er toch weer een trein: een stoomtrein. Nederland 3, 19.32 uur.

A MAN YOU DON'T MEET EVERY DAY Een korte Engelse dramaproduktie van de Ierse schrijver Ronan Bennet over de romance tussen een Ier en een Engelse in Londen. Automonteur Jim reageert op een contactadvertentie van de getrouwde Britse Charlotte, die een goede baan heeft bij een bank. Haar huwelijk is meer een 'broer en zus-relatie'. Ze krijgt een moeizame verhouding met Jim. Als het er naar uitziet dat ze ondanks hun verschillende achtergrond en denkwijze toch iets kunnen opbouwen, ontdekt Charlotte dat Jim een tweede leven leidt. Nederland 3, 20.28 uur.

DE AVONDEN Theo Sontrop, Anne Vegter en Mensje van Keulen bespreken onder leiding van Sarah Verroen De Informanten van Bret Easton Ellis, een kroniek van een stad en een tijd. Een speurtocht naar samenhang in een omgeving die alle samenhang verloren lijkt te hebben. In het tweede uur muziek van de Amerikaanse songwriter Michael Hall. Radio 5, 22.00 uur.

2 METER SPECIAAL Een verslag van vijf rock-acts in het Paradiso: Tony Joe White, The Prodigal Sons, The Persuasions, Soul Coughing en Dog Eat Dog. Zij brachten daar op 23 mei in een korte set hun eigen werk, daarna speelden zij in aparte samenstellingen elkaars materiaal. Hierna volgt '2 Meter de nacht in'. Een blik achter de schermen van de wereld van de muzikanten. Nederland 3, 22.34 en 23.17 uur.

Meer over