VANDAAG

ECHO begint een tiendelige serie gesprekken met vooraanstaande Indonesiërs over hun belevenissen in augustus 1945, toen de republiek werd uitgeroepen door Soekarno, de eerste president van de voormalige Nederlandse kolonie....

DINGEN DIE GEBEUREN Aandacht voor de afhandeling van verkeersongelukken in het buitenland. In hoeverre zijn schaderegelingen en verzekeringen toereikend? Verder een verslag van het weekeinde van minister Dijkstal. Hij opende afgelopen weekeinde het jaarlijkse Kwakoe-festival in de Amsterdamse Bijlmer. Radio 1, 9.05 uur.

OFF-BEAT USA De eerste van vier documentaires waarin minder bekende kanten van de USA worden getoond. Lowell Handler is een foto-journalist met het Syndroom van Gilles de la Tourette. De kenmerken van deze ziekte lopen uiteen van tics tot onwillekeurig vloeken en het uitslaan van obsceniteiten. Handler maakte reportages over zijn lotgenoten: een zangeres, een kunstenaar, een basketballer en een boer. Nederland 3, 20.30 uur.

NOG VIJF JAAR Ex-schaatser Ben van der Burg en cameraman Mike Rutten gaan twee dagen op stap door Nederland. Iedereen die hun pad kruist vragen ze wat hij of zij in het jaar 2000 verwacht te doen. Ben en Mike hebben niets te eten mee en zijn ook afhankelijk van de gastvrijheid van anderen om ergens te overnachten. Hoe gastvrij is Nederland? Nederland 1, 20.31 uur.

BUITENLAND Na een verblijf van tien jaar in het buitenland keert een jonge arts met haar zoontje terug naar Zuid-Libanon, dat nog steeds door Israël wordt gecontroleerd. Ze heeft al die tijd nauwlettend de berichtgeving over Zuid-Libanon gevolgd en nog is de situatie moeilijker dan ze had verwacht. Niet alleen vanwege de voortdurende bombardementen, maar ook door de verhoudingen tussen mannen en vrouwen, de werkloosheid en het analfabetisme. Nederland 3, 23.07 uur.

Meer over