VANDAAG

GIJS VAN AARDENNE De herhaling van een interview met oud-minister Van Aardenne. De oud-bewindsman van Economische Zaken en het VVD-Eerste Kamerlid overleed donderdag op 65-jarige leeftijd....

THEO STIELSTRA

Zo vatte hij zijn taak als minister van EZ op als 'architect en zo af en toe ene brandweerman'. De architect moest richting geven aan de structuur van het Nederlandse bedrijfsleven. De brandweerman moest regelmatig een brand in de vorm van een dreigende bedrijfssluiting blussen. Radio 5, 8.08 uur.

RADIO UIT: JARD VAN NES Een gesprek met de Nederlandse mezzosopraan Jard van Nes. Ze studeerde onder Noémie Prugia en Christa Ludwig, en vertolkt opera, liederen en oratoria op tal van podia in vele landen. Dit najaar gaat ze op toernee door Japan en de Verenigde Staten. Radio 5, 17.08 uur.

SUPPLEMENT: LAURIE ANDERSON Vier uur lang aandacht voor de Amerikaanse multimedia-artieste Laurie Anderson. In mei trad ze nog op in Amsterdam bij het Drum Rythm Festival waar ze een technisch perfect concert afleverde waarin muziek en verhalen via verschillende media een harmonieus geheel vormden. Haar podiumoptreden leidt echter zelden tot vervoering. De show gaat voort alsof er geen publiek in de zaal zit. Van enige interactie is zelden sprake. Ook haar recente cd-rom Puppet Motel met verhalen, beeld en muziek - een perfect staaltje interface design - straalt hetzelfde gebrek aan sfeer uit.

Programmamakers Michael Fahres en Co de Kloet zochten Anderson in haar Newyorkse studio op, en zochten naar antwoorden op de vraag of haar technische en muzikale perfectie kan leiden tot saaiheid. In de uitzending gesprekken over muziek in het algemeen, haar verbondenheid met het werk van John Cage, de techniek en het verschijnsel performance. Verder concertopnamen van haar laatste toernee door Amerika en Europa, en materiaal dat Anderson speciaal voor het programma uit haar archief opduikelde. Radio 4, 20.02 uur.

HIER EN NU Aandacht voor de sociale ellende onder talloze varkensboeren. Uit cijfers blijkt dat het aantal varkensbedrijven in enkele jaren is gehalveerd. Het programma volgt het drama van een Limburgse boer die een faillissement ziet aankomen en er niets tegen kan doen. Veder: Zeeuwse vissers beschuldigen Belgische duikers van de nachtelijke diefstal van kreeften, waardoor ze voor tienduizenden guldens schade oplopen. Ook: de opmars van de nieuwe kuisheid in de VS, na een seksuele revolutie die vijfentwintig jaar duurde. Nederland 1, 21.25 uur.

DE MOEDER VAN DAVID S. is de televisiefilm naar het gelijknamige succesvolle boek van Yvonne Keuls. Het voor de derde maal uitgezonden drama handelt over het gezin S. dat tracht te overleven nadat zoon David volledig ontspoort door hard-drugsgebruik. John Leddy speelt het prototype van een jaren zeventig-hulpverlener. Nederland 1, 21.50 uur.

DE AVONDEN Herman Koch leest het - verrassende - slot van het Volkskrant/VPRO-feuilleton Een heel sterrenstelsel waaraan deze zomer 24 Nederlandse auteurs meewerkten. Het eerste uur van de uitzending wordt verder gebruikt om het project, de verhaallijn en de schrijfstijl achteraf te analyseren. Radio 5, 22.00 uur.

SHOPPING: THE MALL Laatste deel van een vijfdelige serie over de geschiedenis van het winkelen gaat over het mega-winkelcentrum, in de Verenigde Staten en - later - Engeland beter bekend als de Mall. Het verschijnsel blijkt te zijn ontstaan in Minneapolis in 1956. De Oostenrijkse architect Victor Grün bouwde hier een winkelcentrum dat door zijn navolgers telkens overtroefd werd. Steeds groter en veelzijdiger werden de centra, zodat langzamerhand hele dorpen met winkels en andere uitgaansgelegenheden werden neergezet. De gekte leidde tot verschijnselen als de winkelcentrum-wandelvereniging, de love chapel en de Forum Mall in Las Vegas waar het dak iedere drie uur verandert van een ochtendzonnetje naar een sterrenhemel. BBC 2, 22.45 uur.

Meer over