VANDAAG

DE SCHRIJFTAFEL Max Pam praat met schrijver Milo Anstadt. In zijn boek Jonge jaren Polen-Amsterdam 1920-1940 beschrijft Anstadt de herinneringen aan zijn jeugdjaren in de Poolse stad Lwow waar hij opgroeide in een huurkazerne die werd bewoond door veertig gezinnen....

ELLEN VAN DEN BOOMGAARD

SCHUIM EN AS Herhaalt een gesprek met schrijver/dichter J. Bernlef over zijn liefde voor jazz-muziek. In herinneringen, een discussie, verhalen en besprekingen weet hij deze liefde op aanstekelijke manier over te brengen. Radio 5, 15.00 uur.

2 VANDAAG besteedt aandacht aan de Nederlandse filmpremière van Batman forever. Een gesprek met hoofdrolspelers Batman (Val Kilmer) en Robin (Chris O'Donnell.) Nederland 2, 18.15 uur.

KENMERK komt met een reportage over het dagelijks leven in flat 111 op de Calle Cuba in Havana, de hoofdstad van het land waar de droom van Castro op zijn einde loopt. Vroeger was het een patriciërshuis, nu bewonen veertig arme families het huis waar elektriciteitsdraden in de weg bungelen, de vloeren zijn ingezakt en de ballustrades vermolmd. Ned. 1, 20.31 uur.

AFRICAN SUMMER: AFRICAN FOOTSTEPS Aflevering van een serie reisreportages door Afrika. Vanavond bezoekt schrijfster Nawal El Saadawi het niet-toeristische Egypte en tv-presentatrice Marielle Frostrup het eiland Lamu langs de Keniaanse kust. BBC 2, 21.00 uur.

DAS LITERARISCHE QUARTETT. Literair programma waarin onder leiding van criticus Marcel Reich-Ranicki onder meer wordt gediscussieerd over Günter Grass' nieuwste roman Ein weites Feld. Volgens uitgever Steidl 'het boek van de eeuw', waarbij Die Blechtrommel verbleekt, maar volgens Reich-Ranicki een absolute flop.

Duitsland 2, 22.15 uur.

PANORAMA: DE PEETVADER VAN KYOTO Documentaire over de Yakuza, de Japanse misdaadorganisaties die altijd veel invloed hebben gehad. De Yakuza beschikken, aldus maker Joachim Schröder, over meer geld dan alle Japanse banken bij elkaar, ook al probeert de regering sinds 1993 met anti-mafiawetten hun macht in te perken. Zelf vinden ze dat ze geen misdaadorganisatie zijn. 'Wij helpen mensen', is hun opvatting. Een nogal ruim begrip, want wie zijn gokschulden en woekerrente van 60 procent niet kan betalen, wordt door de Yakuza graag geholpen met zichzelf van kant maken. BRTN 1, 22.20 uur.

LEBEN AUS DER KISTE Reportage over de omgang van kijkers met de wereld van het beeldscherm. Duitsland 3 (WDR), 22.30 uur.

COMEBACK EINES ABGESCRIEBENEN is een interview met schrijver Günther Grass en zal grotendeels over zijn nieuwe boek Ein weites Feld gaan. Het gesprek wordt voorafgegaan door een drie kwartier durend portret van de schrijver. Duitsland 1, 23.00 en 23.45 uur.

Meer over