VANDAAG

MIDDAGEDITIE De overheid probeert met een nieuwe campagne het Nederlandse asielbeleid toe te lichten. De voorzitter van de Vereniging Vluchtelingenwerk Nederland geeft zijn mening....

OPHEF EN VERTIER Regisseur Hans Croiset en zakelijk leider Ronald Klamer vertellen over hun gezelschap Het toneel speelt. Verder onder meer een gesprek met de conservator van het zestigjarige Van Abbe museum over de jubileumtentoonstelling en een gesprek met filmproducent Martin Lagestee, die zich zorgen maakt over de toekomst van de Nederlandse speelfilmindustrie. Radio 5, 15.00 uur.

OPIUM RADIO Theatergroep De Appel bestaat dit jaar 25 jaar. Een gesprek met oprichter en directeur Erik Vos, die het gezelschap gaat verlaten. Verder aandacht voor de kunstbeurs Art in Amsterdam en voor beeldend kunstenaar Ronald Ophuis. Radio 1, 20.00 uur.

NOORDERLICHT De brandstofcel is een apparaat waarmee elektriciteit door middel van elektrolyse wordt opgewekt, met als bijprodukt zuiver water. In de ruimtevaart wordt het principe al lang toegepast. Waarom niet in auto's, vraagt de VPRO zich af. Het voorkomt vervuiling en het bespaart fossiele brandstof. Nederland 3, 20.00 uur.

STUDIO SPORT Aandacht voor de finale van de Champions League en voor trainer Louis van Gaal. Van Gaal begon in 1991 en won de Europa Cup, de komende finale is zijn derde in vijf jaar. Nederland 2, 21.00 uur.

HIER EN NU besteedt aandacht aan vaders die hun kinderen vermoorden. Dat is dit jaar al vier keer gebeurd. Verder een portret van Aviv Geffen, de Israëlische popster, die als laatste premier Rabin heeft omhelsd vlak voordat deze stierf. Ten slotte een reportage over de opvang van Liberiaanse vluchtelingen in Ivoorkust. De makers, wier beeldmateriaal voor een deel ter plekke in beslag werd genomen door de politie, spreken ook met Wata Modad, de leidster van de Liberiaanse vrouwenbeweging. Zij is deze week in Nederland voor een gesprek met minister Pronk voor Ontwikkelingssamenwerking. Nederland 1, 21.24 uur.

TIENERGEWELD Eerste aflevering van een achtdelige reportageserie over jeugdcriminaliteit. Een dodelijke steekpartij op een schoolplein is het eerste onderwerp van deze serie. Met getuigenissen van buurtbewoners en gesprekken met leraren. Veronica, 22.00 uur.

SPANJER Maarten Spanjer bezoekt in een nieuwe serie over het hedendaagse leven, een hele reeks spirituele workshops en alternatieve therapieën. In de eerste aflevering aandacht voor Hawaiian Healing, een massageritueel gebaseerd op het Huna geloof. Nederland 1, 22.00 uur.

LAAT OP DE AVOND NA EEN KORTE WANDELING... Programmamaker IJsbrand van Veelen voert drie gesprekken over de kunst van het geheugen. Eerst spreekt hij in Boedapest met de Hongaarse schrijver György Konrád, vervolgens geeft hij het woord aan de Pools-joodse schrijfster en journaliste Eva Hoffman, die in New York woont en ten slotte voert hij een gesprek in Roemenië met theaterregisseur Silviu Purcarete. In het programma zijn ook foto's te zien die Magnumfotograaf Carl de Keyzer onlangs in Oost-Europa maakte. Nederland 3, 23.23 uur.

Meer over