Vandaag

START Bestuurlijke twisten, blessureverhalen en financieel gedoe doen er niet meer toe, wanneer vandaag (om half twee West-Europese tijd) de eindronde van het WK voetbal van start gaat....

John Volkers

Het zal de test zijn van de Franse verdediging, in 1998 nog het fundament van de verovering van de World Cup. Het centrale duo Desailly-Leboeuf maakte bij Chelsea al nooit een afgestemde indruk, in de nationale ploeg is het niet veel beter. Het is zaak dat Diouf, de Senegalese ster van het Franse AJ Auxerre, daar profijt van trekt. De geblesseerde Zidane zal bij Frankrijk worden vervangen door oudgediende Djorkaeff, tegenwoordig van Bolton Wanderers.

BEKEND GEZICHT Het openingsduel Frankrijk - Senegal wordt gefloten door een oude bekende: Ali Mohamed Bujsaim uit Verenigde Arabische Emiraten. Hij was de scheidsrechter die Nederland in 1998 een strafschop weigerde, toen invaller Pierre van Hooijdonk in de halve finale tegen Brazilië in Marseille onreglementair werd gestuit. Een prutser, puur en alleen aangewezen om Europese en Zuid-Amerikaanse twisten te voorkomen, zo werd Bujsaim aangemerkt. Nu wordt de 42-jarige Arabier door de FIFA als het beste paard van stal verkocht. Hij is de enige arbiter die in Zuid-Korea kan beweren dat hij al aan zijn derde WK begint.

MOOISTE Dat er nog over gestemd moest worden, was werkelijk een raadsel. De uitkomst van de verkiezing tot het mooiste WK-doelpunt uit de geschiedenis was voorspelbaar. Diego Maradona's ren over het halve veld en langs vijf Engelsen inclusief doelman Shilton bij het WK van 1986, de 2-0 uit die Hand van God-kwartfinale, werd natuurlijk de fraaiste.

Bij de eerste tien gekozen treffers zat geen Nederlandse goal (ook niet het pronkstuk van Bergkamp uit 1998) en dat doet geen recht aan wat mogelijk de beste voetbalgoal uit de geschiedenis is, ergo: het doelpunt waaraan het beste teamwork en veldwerk ten grondslag lag. Dat was, naar onze bescheiden mening en die van de meester Cruijff zelve, de 2-0 van Nederland - Brazilië uit 1974. Rensenbrink, teruggetrokken linkerspits, geeft diep op de opgerukte back Krol en diens voorzet wordt door de sprintende Cruijff langs doelman Leao gevolleerd.

HET WK-GEVOEL Van Tom Egbers, presentator NOS Studio Sport: 'Ik verheug me op het WK. Ik houd van voetbal, meer dan van welke sport ook. Het WK is voor mij een feest. Natuurlijk is het anders nu Nederland er niet bij is. Normaliter zouden we in Japan een Studio Yokohama hebben gemaakt, maar nu doen we het vanuit de studio in Hilversum. Maar als Nederland meedoet, concentreer je je op het oranje shirt. Dan mis je veel. Nu ga ik alles zien. Ik doe, met Youri Mulder, om de dag een avondprogramma. Ik verheug me op de exotische landen. Ik hoop op Engeland als wereldkampioen. Aan dat land hebben we deze mooie sport te danken. Ik wil het God Save The Queen horen. Uruguay heeft mijn interesse, daar wordt te negatief over gedaan. En ik ben benieuwd naar China.'

GELD We maakten ons al zorgen, maar nog net op tijd waren ook de Spanjaarden - het volk van mañana - er ook uit. Op de laatste dag bereikten voetballers en bond, als laatste van de 32 ploegen, een akkoord over de WK-premie. Die bonus liegt er niet om. De Spaanse internationals krijgen, wanneer ze de finale winnen, 480.000 euro per man. De spelers van de Seleccion krijgen 60.000 euro voor een succesvolle voorronde, daarna per gehaalde ronde nog eens 120.000.

CIJFERS Voor het WK hebben zich 82.188 officials, spelers, trainers, sponsors, vips en journalisten aangemeld. De media vroegen 9276 kaarten aan, waarvan 6466 voor tv-personeel.

QUOTE Kim Clijsters, Belgische tennisster, in De Standaard: 'Dat de wereldbeker samenvalt met Roland Garros? Geen probleem, vind ik leuk. Dan kunnen we ook eens aan iets anders denken dan aan tennis. Wie het WK wint? Holland!'

Meer over