VANDAAG

RADIONIEUWS Ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de nieuwsuitzendingen op de radio worden de bulletins vandaag gelezen door mensen die normaal gesproken zelf in het nieuws staan....

DE TIJD VAN JE LEVEN Staatssecretaris Aad Nuis van Cultuur leest niet alleen de nieuwsberichten van half acht, hij vertelt aansluitend wat het nieuws voor hem persoonlijk betekent. Radio 5, 7.30 uur.

MIDDAGEDITIE ontvangt de oud-minister van Buitenlandse Zaken Peter Kooijmans, die onlangs is benoemd tot rechter bij het Internationale Hof van Justitie in Den Haag. Nederland 3, 12.00 uur.

TIJD VOOR TWEE Nieuwslezer Donald de Marcas heeft vandaag een vrije dag, omdat bekende Nederlanders het nieuws lezen. Hij is de gast van Frits Spits, net als poppenspeler Wim Kerkhove, die binnenkort een eigen theatertje krijgt op de Dam in Asterdam. Radio 2, 12.04 uur.

DE SCHATKAMER De kunstenaars Max van der Bosch (volkskunstenaar), Tanuya Manichand (kathakdanseres) en George Ramjiawansingh (schilder) werken in Paramaribo en zijn hier onbekend. Guido Spring maakt hun portret. Radio 5, 14.00 uur.

STUDIO RKK volgt twee Nederlandse priesters die het afgelopen weekeinde met 1700 andere priesters in Rome waren om daar het vijftigjarig priesterjubileum van de paus te vieren. Nederland 1, 19.00 uur.

VELDPOST In Den Helder vechten mensen op een bijzondere manier tegen de grote verveling en een uitkeringsgerechtigde vertelt hoe hij winkeldiefstallen pleegt. Nederland 3, 19.27 uur.

WASKRACHT doet alsof het God is. Althans, de onderwerpen worden van bovenaf gefilmd. Dat geldt voor een reportage over uitgeprocedeerde asielzoekers uit Zaïre en voor een portret van de profeet Yogi Gwahar, die vooral in Amsterdam-Oost zijn volgelingen heeft. Nederland 3, 20.00 uur.

KLEUR BEKENNEN Martin Simek praat in acht afleveringen met mensen die duidelijk stelling hebben genomen tegenover de maatschappij. Universitair docent Gerrit-Jan de Bruyn (64), ecoloog, spreekt met Simek in de duinen van Katwijk over zijn ontwikkeling van kasplantje tot natuurbewust oermens. Nederland 3, 21.00 uur.

REPORTAGE interviewt mafiabaas Philip Leonetti die heeft bekend achttien moorden op zijn geweten te hebben. Na zijn arrestatie is hij gaan 'praten' en werden 48 arrestaties in het New-Yorkse mafiamilieu verricht. Na een celstraf van vijf jaar werd Leonetti op vrije voeten gesteld. SBS 6, 21.55 uur.

Meer over