VANDAAG

VILLA ACHTERWERK brengt door jeugdige componisten gemaakte muziek, uitgevoerd door het Nederlands Blazers Ensemble. Na een oproep van Villa Achterwerk stuurden 110 kinderen een walsje in....

HAN REIZIGER praat met de in 1904 geboren Franse componist en dirigent Manuel Rosenthal. De locatie is het huis dat de componist Maurice Ravel van 1920 tot aan zijn dood in 1937 bewoonde en dat intussen een museum is geworden. Rosenthal had een bijzondere band met Ravel. Hij was een van diens weinige leerlingen. Rosenthal verhaalt over zijn leermeester en beschrijft het leven in de jaren twintig in Parijs. Ned. 3, 11.00 uur.

DE GEBOORTE VAN EEN OLIFANTJE Documentaire van Oscar van der Kroon over de geboorte en de eerste levensmaanden van een baby-olifantje in Blijdorp. Twee jaar lang volgden Van der Kroon en cameraman Paul Stolk de bevruchting, de zwangerschap en de bevalling. Ned. 3, 16.45 uur.

HET GRIJZE UUR is een Hongaarse roman, die is omgewerkt tot een toneelvoorstelling en waarvan nu een radiobewerking is gemaakt. De Hongaarse, maar in het Frans schrijvende schrijfster Agota Kristof heeft de strijd om de macht tussen man en vrouw tot onderwerp gekozen. Het Woord (van de vrouw) is machtiger dan de Daad (van de man). De wanhoopsdaad van de man wordt van commentaar voorzien, vol ingehouden spot, door violist Rudolf Nottrot. Radio 4, 17.00 uur.

HERENLEED Cherry Duyns en Armando tonen opnieuw hun affectie voor het absurde in dit programma dat ooit bij de AVRO begon en via de KRO bij de VPRO terechtkwam. Ditmaal niet vanaf de zandvlakte van Otterloo, maar vanuit de Kleine Komedie. Ned. 3, 20.14 uur.

SIEGFRIED & ROY zijn twee grote magiërs uit de de Verenigde Staten, die de kijker meenemen op een tocht door de historie van de magie. Veronica, 20.50 uur.

SPORTER VAN HET JAAR De 45ste editie van de verkiezing van de Sportvrouw, Sportman en Sportploeg van het Jaar, gepresenteerd door Bas Westerweel. Ned. 1, 21.16 uur.

YOUP Oudejaarsconférence door Youp van 't Hek, opgenomen in De Kleine Komedie. Ned. 3, 22.20 uur.

MUZIKAAL VUURWERK heet het vervolg op de oudejaarsconférence van Van 't Hek. Waar RTL4 op hetzelfde moment hoopt op Gerard Joling, doet de VARA het met Candy Dulfer, Jocelyn Brown en Mathilde Santing. Ned. 3, 23.30 uur.

KARAOKE OUD EN NIEUW SHOW Met RTL 4 zingend het nieuwe jaar in. De grootste commerciële zender van Nederland heeft niet alleen Gerard Joling als voorzanger, maar ook Ruth Jacott, die haar nummer 'Kippevel' brengt. Verder onder anderen Bert Heerink, Shirly Zwerus, Guus Meeuwis, Clouseau en BZN. RTL4, 23.30 uur.

SINATRA: 80 JAAR MY WAY. The Voice moet op zijn oude dag concurreren met Gerard Joling op RTL 4, maar krijgt daarbij muzikale steun van grootmeesters als Tony Bennett, Bruce Springsteen, Bob Dylan en Little Richard. Ned. 1, 0.05 uur.

Meer over