Vandaag

Het Groninger Museum gaat op zoek naar jong talent. Past zo'n project wel bij uw financiële problemen, directeur Andreas Blühm (53)?

KARIN AALBERTS

INTERVIEW ANDREAS BLÜHM, GRONINGER MUSEUM - Het regionaal project Young Grunn Artists II (YGA) met kunstencentrum NP3 zal een jaar lang veelbelovende kunstenaars begeleiden, met als doel talentontwikkeling. Waarom werkt het museum daaraan mee?

Het Groninger Museum heeft een lange traditie met jonge kunstenaars. We waren al langer bezig met samenwerkingen op dat gebied, maar minder met kunstenaars in onze eigen omgeving. Daar hebben we nu een partner in gevonden met NP3. Het is niet een project voor elk museum, maar omdat wij een museum zijn voor hedendaagse kunst en een sterke regionale verankering hebben, is het mooi om op die manier jong talent uit de buurt te etaleren, te laten groeien.

Uw museum had het financieel moeilijk dit jaar, heeft zo'n project dan wel prioriteit?

We hebben nu een stabiele begroting. Natuurlijk moeten we op de centen letten. Maar we moeten wél open blijven. Het is belangrijk om hiermee bezig te zijn. Bovendien is het juist een gunstige samenwerking als je het vergelijkt met dure, gevestigde kunstenaars uit de Verenigde Staten.

Het meest overtuigende talent 'maakt kans' op een tentoonstelling, dat is dus nog niet zeker?

Dat ligt niet vast, nee. Het is onder voorbehoud, de kunstenaar moet aan de kwaliteitseisen voldoen. Maar we doen dit niet zomaar, het doel is wel een tentoonstelling.

Wat hebben de kunstenaars aan de begeleiding van het museum?

We zijn geen opleidingsinstituut, daarom heb ik ook iets tegen het woord talentontwikkeling. De kunstenaars hebben al een bepaald niveau. Het is meer een samenwerking. De toegevoegde waarde van begeleiding door het museum is dat we ze kunnen helpen met publiciteit, met hun naam vestigen op de markt.

Wat hoopt u tegen te komen?

Ik hoop verrast te worden, dat het me boeit. En dat het de bezoekers uiteindelijk verrast en boeit. Als zo'n kunstenaar dan over tien jaar een belangrijke biënnale wint, is dat mooi meegenomen.

undefined

Meer over