Vandaag

POPFESTIVALS ZITTEN ELKAAR DWARS

Er is ruzie uitgebroken tussen de popfestivals Pinkpop en Rock Werchter. Pinkpoporganisator Jan Smeets zegt in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws dat hij boos is op concurrent Herman Schueremans. Die zou achter zijn rug om de band Metallica hebben gestrikt voor zijn festival Werchter Boutique, terwijl Smeets nog met de band onderhandelde. Beide festivals vinden met Pinksteren plaats. Als gevolg zouden er dit jaar minder Belgen naar Pinkpop komen dan voorgaande jaren.

ILLEGALE KOPIEëN VAN BOEKEN

Een 21-jarige man uit Oud-Beijerland heeft bekend dat hij 4.900 kopieën van Nederlandstalige boeken op internet heeft gezet. De boeken waren onder meer via torrentsite The Pirate Bay illegaal te downloaden. Dat heeft de politie Rotterdam-Rijnmond woensdag bekendgemaakt.

De man riskeert een gevangenisstraf van zes maanden of een boete van 19.500 euro. Auteursrechtenorganisatie BREIN deed aangifte tegen de man.

Naast de boeken zette de man ook alle afleveringen van een Amerikaanse serie online.

BREIN dwong onlangs via de rechter enkele grote providers The Pirate Bay te blokkeren.

NEDERLANDER BETROKKEN BIJ KUNSTROOF

Een van de vier verdachten van een grote kunstroof in Zwitserland komt uit Delft. Dat maakte de politie Haaglanden woensdag bekend. De Nederlandse politie heeft een huiszoeking verricht.

De verdachten van de kunstroof in 2008 werden vorige maand opgepakt en zijn van Servische en Macedonische afkomst, aldus de politie. Zij roofden vier schilderijen van Paul Cézanne, Edgar Degas, Vincent van Gogh en Claude Monet uit het Bührle-Museum in Zürich. Volgens de Zwitserse politie was het de grootste kunstroof ooit in Zwitserland.

In april werd het schilderij van Cézanne, geschat op 84 miljoen euro, teruggevonden in Servië. Alleen het doek van Degas is nog spoorloos.

undefined

Meer over