VANDAAG

LEKKER LEZEN De zoektocht naar Eric de Noorman is een biografisch hoorspel over de stripheld Eric en zijn bedenker Hans Kresse, geschreven door Guus Luyters....

WERKEN AAN WERK schetst in vier delen een beeld van de beroepspraktijk van kunstenaars. In aflevering 1 miniportretten van twee autonoom werkende schilders. In de Tweede Wereldoorlog kwam Ger Lataster (75) vanuit Limburg naar Amsterdam om aan de Rijksacademie zijn opleiding tot kunstschilder af te maken. Nog altijd schildert hij grote theatrale werken. Pascale Ticheler (28) kwam vanuit Enschede naar Amsterdam om aan de Rijksacademie haar opleiding te voltooien. Zij schildert landschappen, met bomen en vuur als thema. Nederland 3, 17.30 uur.

2 VANDAAG Na wind- en zonne-energie is er een nieuwe vinding: energie uit golven. Met behulp van waterschommels wordt uit het op en neer bewegen van golven energie opgeslagen. De schommels worden voor de Portugese kust geplaatst, omdat daar de meest geschikte golfbeweging is. Binnenkort kunnen zo'n twaalfduizend Portugese huishoudens hun elektriciteit uit de golven halen. Ook aandacht voor de verbetering van de positie van de binnenvaart in Nederland. Nederland 2, 18.15 uur.

NIEUWSLIJN komt met een reportage over de verschillende manieren waarop de presidentskandidaten in Amerika hun dure campagnes financieren. Verder aandacht voor het financiële fiasco van het toneelstuk Abe. Ook komt de rubriek met een verslag over schaatser Falko Zandstra. Veronica, 18.55 uur.

SONJA OP ZATERDAG Sonja Barend praat met Pleuni Touw, hoofdrolspeelster in het toneelstuk Torch Song Trilogy. Ook de rest van de cast, Paul de Leeuw, Hugo Haenen, Antonie Kamerling en Gerrie van der Klei is aanwezig. Verder schuift aan filmmaker Rudolf van den Berg. Hij maakte The cold light of day, een spannende film over een man die kleine meisjes vermoordt. Nederland 3, 21.05 uur.

TIJDSEIN constateert dat steeds meer patiënten met de ernstige oogziekte retinitis pigmentosa zich in Cuba laten opereren. In Nederland is geen operatie mogelijk. Patiënten zijn enthousiast, maar de Ziekenfondsraad weigert de operaties te vergoeden, aldus Tijdsein. Verder een gesprek met een vijftienjarige Palestijn die op het punt heeft gestaan een zelfmoordactie te beginnen. Voor de Israëlische veiligheidsdienst zijn deze zelfmoordcommando's, die zichzelf bijvoorbeeld opblazen in een bus, een nachtmerrie. Nederland 2, 21.28 uur.

SPIJKERS Jack Spijkerman discussieert met Leo Driessen (Veronica) en tv-recensent Ruud Verdonck (Trouw) over het fenomeen Call-tv. Tevens een gesprek met Dolf Brouwers. Nederland 3, 23.35 uur.

KUNST. . . OMDAT HET MOET Documentaire over de laatste jaren van schilder Pablo Picasso. 'Zinloos gedoe van een waanzinnige oude man in het voorportaal van de dood', zo omschreef de schrijver en kunstenaar Douglas Cooper de laatste werken van Picasso. Andere critici waren in 1973, net na de dood van Picasso, minder terughoudend en spraken van 'pornografie', 'infantiliteit' en 'seniliteit'. Van de scepsis in die eerste jaren na Picasso's dood is niets overgebleven. De kracht, het kleurgebruik en de inventiviteit van zijn latere werken worden inmiddels alom geprezen en bewonderd. Nederland 2, 00.55 uur.

Meer over