Vandaag

Een ruim dertig jaar oud, 'mislukt' staatsieportret van koningin Beatrix wordt tentoongesteld in Museum Gouda. Is dit eerherstel voor het schilderij of iets anders, directeur Gerard de Kleijn?

KARIN AALBERTS

Het schilderij van kunstenaar Anton Verhey zorgde in 1980 voor opschudding. Het portret van de koningin werd bestempeld als 'parodie op de monarchie'. De Friese gemeente Weststellingwerf besloot het kunstwerk weg te halen. Uiteindelijk werd het zelfs door de overheid gekocht en opgeborgen.

Waarom dit werk vanaf april weer laten zien aan het publiek?

Het schilderij wordt tentoongesteld naar aanleiding van een tentoonstelling over de Distelgroep. Dat was een groep jonge kunstenaars uit de omgeving van Gouda die 'steken' gaf aan de burgerlijkheid. Kunstenaar Anton Verhey maakte onderdeel uit van die groep. Het concept van de tentoonstelling is om van verschillende Distelkunstenaars zowel een oud werk, als een nieuw werk te laten zien. Verhey gaf aan graag het schilderij van Beatrix te tonen.

En dat mocht van u?

Ik heb daar geen problemen mee. Het bijzondere van de Distelgroep is dat het jongens onder elkaar waren die trapten tegen de officiële kunstgeschiedenis. Het is interessant om te kijken wat er nu van dat avontuur over is. Het portret was toen heel opzienbarend, maar dat was ook de bedoeling. De boel opschudden. We kunnen het schilderij in bruikleen krijgen van het depot waar het nu is opgeborgen. Zonder problemen, ja. Het portret is niet weg gecensureerd of zoiets dergelijks, het trof hetzelfde lot als vele andere schilderijen, het werd onzichtbaar. Nu kan het weer even het licht zien.

De kunstenaar heeft zich altijd ingespannen om het schilderij opnieuw te laten zien. Denkt u dat het portret nog steeds tot ophef zal leiden?

Nee, dat was iets dat destijds speelde. Het is historisch gezien interessant werk, omdat het iets zegt over de tijdsgeest. Het hangt er omdat het zo omstreden was, niet omdat ik het schilderij heel mooi vind ofzo. Dat is niet de reden. Ik denk dat bezoekers zich zullen verbazen dat er toen zoveel opwinding over was. Ik geloof niet dat iemand het nu nog erg zal vinden.

Karin Aalberts

undefined

Meer over