VANDAAG

DINGEN DIE GEBEUREN Verslaggever Bianca Henkes maakte een tocht van twee weken door de noord-Indiase deelstaat Himachal Pradesh en ontmoette vrouwen die vechten voor een beter leven....

RADIO UIT Een gesprek met toneelschrijver Eli Asser. Hij komt aanstaand seizoen met de voorstelling Rembrandt was mijn buurman, gespeeld door het Haarlems toneel. Deze comedie noire gaat over architect Matthieu Verdoner, voor wie de Tweede Wereldoorlog nog volop werkelijkheid is. Eli Asser maakte eerder furore met zijn teksten voor Wim Sonneveld en televisie-series als Het schaep met de vijf poten. Radio 5, 17.08 uur.

OFF BEAT - USA Duizend thuislozen in Amerika zijn onzichtbaar en worden niet erkend als daklozen. De meerderheid van hen is vrouw. In deze documentaire de levensverhalen van vijf van deze vrouwen. Ooit leidden zij een 'normaal' bestaan en hadden zij gewone toekomstverwachtingen. Totdat de omstandigheden toesloegen en zij hun gezin verloren, om vervolgens door de maatschappij in de steek te worden gelaten. Sommigen wonen in een auto; enkelen zijn erin geslaagd een baan te vinden. Vaak is het ze niet aan te zien dat ze geen huis meer hebben. Hoe zijn deze vrouwen aan de andere kant van de samenleving beland, hoe redden ze zich en hoe zien hun toekomstverwachtingen er nu uit? Nederland 3, 20.30 uur.

BUITENLAND Een documentaire over verzet en verraad in het Chili van Pinochet. In 1973 komt zijn militaire bewind aan de macht: vanaf dat moment beginnen de verdwijningen.

Op 1 mei 1974 wordt Marcia Merino, een van de leiders van het ondergronds verzet, opgepakt en in de Curico gevangenis gezet. Na de eerste reeks martelingen weet ze haar vrienden op de hoogte te stellen van haar toestand en waarschuwt ze hen dat ze een volgende keer niet langer zal kunnen zwijgen.

Drie maanden later wordt ze geblindoekt afgevoerd en in Santiago geeft ze na een tweede reeks martelingen de namen van haar vrienden weg. Daarna wordt ze - geïntimideerd en gek gemaakt - informant van de DINA, Pinochet's geheime dienst. Marcia Merino, bijnaam La Flaca Alejandra is nu een levende legende, het symbool van verraad. Zelf zegt ze: 'In deze gevangenissen, deze plekken achter de wet, veranderen tijd en realiteit. De grenzen tussen waan en werkelijkheid vervagen. De pijn, de vernedering en de voortdurende angst maken dat je niet meer in staat bent te denken.'

Carmen Castillo, een verbannen Chileense schrijfster en een van haar slachtoffers, gaat de dialoog met La Flaca aan en probeert zo helderheid te krijgen in de geschiedenis van haar land en van zichzelf. Nederland 3, 23.07 uur.

Meer over