VANDAAG

RVU-RADIOPRIJS De RVU zendt vanmiddag twee radiodocumentaires uit van eindexamenkandidaten van de scholen voor de journalistiek. Angelo van Schaik en Kees Groot dingen mee naar de jaarlijkse radioprijs waarvan de winnaar 6 september bekend wordt gemaakt....

MARCEL VAN LIESHOUT

De documentaire van Van Schaik gaat over Perron Nul in Rotterdam, het inmiddels verdwenen trefpunt voor drugsverslaafden, die van Groot is een terugblik op het Kralingse popfestival, het eerste grote popfestival van Nederland. Radio 5, 13.08 uur.

IN DE VOETSPOREN VAN LIVINGSTONE Journalist Henry Morton Stanley (1841-1904) verwierf grote bekendheid als de man die de verdwenen ontdekkingsreiziger David Livingstone op het spoor kwam. Na dit succes had Stanley de smaak pas goed te pakken en maakte hij nog talloze ontdekkingsreizen. Waarmee hij een van de beroemdste avonturiers van zijn tijd werd.

De EO zendt een tweedelige, licht gedramatiseerde documentaire uit over Stanleys speurtocht naar Livingstone. De reis begint aan de Afrikaanse oostkust en de nadruk in deze documentaire ligt op de vraag in hoeverre het Afrika ten tijde van Stanleys reizen nog lijkt op het Afrika van nu. Nederland 2, 17.26 uur.

2 VANDAAG zendt vandaag en morgen delen van de documentaire Dying Rooms van het Britse Channel 4 uit. Daarin wordt aandacht geschonken aan de positie van vrouwen in China, waar over twee weken de Wereldvrouwenconferentie begint. De strikte toepassing van het één-kind-beleid en de sterke Chinese voorkeur voor jongetjes leiden ertoe dat veel pasgeboren meisjes in weeshuizen terechtkomen. Schattingen gaan uit van een miljoen kinderen per jaar.

Er is in de weeshuizen waar de Britse ploeg opnamen maakte geen individuele begeleiding en alleen jongetjes krijgen adequate medische begeleiding.

Verder aandacht voor de film Tabee Toean die woensdag in première gaat. De film is een docudrama, waarin vier Nederlandse oud-Indiëstrijders teruggaan naar de plek waar zij streden en vertellen wat zij hebben meegemaakt. Nederland 2, 18.15 uur.

VOETBAL Rechtstreeks verslag van de wedstrijd om de Supercup tussen landskampioen Ajax en bekerwinnaar Feyenoord. Vorig jaar streden dezelfde ploegen om de beker en won Ajax met 3-0. Nederland 2, 19.29 uur.

ATLETIEK Voor wie er na een weekje WK nog niet genoeg van heeft: vanavond treden de topatleten aan in Zürich, een van de jaarlijkse hoogtepunten van het atletiekseizoen. BRT 2, 19.55 uur en RTL 5,

23.00 uur.

THE DAY THAT CHANGED MY LIFE Een documentaire over het leven van Alison en Peter Jones en hun autistische kind Laurence. Over de frustratie van ouders die niet kunnen doordringen tot hun tienjarige kind. Soms voelen Alison en Peter zich gevangenen van hun eigen zoon. BBC 2, 21.00 uur.

TEN NOORDEN VAN TIAN SHAN Een Duitse documentaire over de grootste steppe ter wereld, in Kazachstan, noordelijk van het Tian Shan-gebergte. Het is het land van de kazakken, een volk van nomaden en ruiters, dat bedreigingen van Djengis Khan, de Russische tsaren en Stalin wist te weerstaan. Nederland 2,

22.36 uur.

BOULEVARD De IJzerbedevaart bij Diksmuide geldt als hèt evenement voor radicale strijders voor Vlaamse onafhankelijkheid. Franstalig België verfoeit de bedevaart. Sinds een jaar of tien wordt Diksmuide ook druk bezocht door racistische groeperingen uit heel west-Europa.

In een tweedelige documentaire belicht de BRTN de wordingsgeschiedenis van de IJzerbedevaart (vernoemd naar de rivier de IJzer). Oorspronkelijk was de bedevaart een eerbetoon aan in de Eerste Wereldoorlog gevallen soldaten.

De eerste aflevering dateert van 1920, sinds 1924 is een weiland bij Diksmuide de vaste ontmoetingsplaats. BRT 1, 22.50 uur.

HAVE I GOT NEWS FOR YOU De BBC herhaalt hoogtepunten uit deze Engelse, satirische nieuwsquiz onder leiding van Angus Deayton, en panelleden Ian Hislop (hoofdredacteur van Private Eye Magazine) en Paul Merton (komiek). Een collega komiek en een journalist zijn de gasten in deze eerste uitzending van het tweede seizoen, een uitzending van zeker vijf jaar geleden.

BBC 2, 23.00 uur.

Meer over