VANDAAG

ZIE GINDS KOMT GEEN STOOMBOOT Sinterklaas vertrekt vanuit Spanje, maar zijn schip loopt vast op de Franse kust. Zou hij nog op tijd in Nederland komen?...

DE ARK VAN STEKELTJE Spijkertje wil voorzitter worden van de Tweede Kamer. Met de W.J. Deetman bespreekt hij de mogelijkheden daartoe. Deetman laat hem alvast de gebouwen zien, maar legt uit dat de kamerleden hem toch eerst moeten kiezen. Nederland 2, 16.08 uur.

2 VANDAAG verdiept zich in de Albanese privébanken, die ongekend hoge rentes uitbetalen. Waar het geld vandaan komt, is niet duidelijk. Tevens een reportage over het traumateam in Nijmegen, een ziekenhuisje op wielen. Nederland 2, 17.29 uur.

WILLEM WEVER onderzoekt hoe een fototoestel werkt, vraagt aan een visser hoe hij kan weten dat ergens vis zit, en reist af naar Engeland om te vragen waarom ze er links rijden. Nederland 1, 18.52 uur.

OPIUM ontvangt ontwerper Jan des Bouvrie (meubels), toneelschrijver Dick van den Heuvel (Emily), cabaretier Vincent Bijlo (Niet zeiken, gewoon doen!), kunsthistoricus Edwin Becker (Van Gogh-museum) en schrijver Thomas Verbogt (Gebroken glimlach). Radio 1, 20.00 uur.

DE BUREN VAN DE KONINGIN De familie Farquharson van Invercauld is al sinds vijfhonderd jaar eigenaar van het grootste jachtgebied van Schotland. Jagen op vossen, herten en korhoenen gebeurt er op traditionele manier, in vol ornaat. Maar het gaat slecht met het domein. Managers moeten met behulp van een businessplan rijke Amerikaanse klanten zien te trekken. BRTN 2, 20.40 uur.

PARADIJSOGELS Eerste aflevering van een nieuwe serie van zes portretten van uitzonderlijke mensen. Tom Dolman heeft de Oost-Indiëvaarder De Zeven Provinciën nagebouwd. Daarin sluit hij zich op om naar de zeventiende eeuw te reizen. Nederland 1, 21.59 uur.

ONDERGRONDS In de tunnels en riolen van New York leven duizend tot vijfduizend mensen. Sommigen van deze daklozen hebben er complete woningen ingericht, met bankstel, televisie en magnetron. Nederland 1, 22.33 uur.

DAMOKLES gaat mee op zoek naar de poema in Zuid-Limburg. De jacht staat onder leiding van Arno van der Valk, hypnotiseur en fakir, voorheen beroepsmilitair. Radio 1 en 2, 00.02 uur.

Meer over