Vancom verzorgt ook busvervoer in Maastricht

Na Groningen kiest nu ook de gemeente Maastricht voor samenwerking met de Amerikaanse particuliere maatschappij Vancom voor busvervoer binnen de stadsgrenzen....

ANP

MAASTRICHT

Volgens Vancom Nederland is geen sprake van een volledige overname van de aandelen van Stadsbus Maastricht, nu nog voor 100 procent in handen van de gemeente, maar deze wordt voor de toekomst niet uitgesloten. Stadsbus is weliswaar een geprivatiseerde onderneming, maar de gemeente is de enige aandeelhouder gebleven.

Stadsbus Maastricht was samen met Vancom één van de vijf inschrijvers voor een deel van het netwerk van Verenigd Streekvervoer Limburg (VSL), waarop de overheid wil experimenteren met concurrentie. Naast Limburg is ook in Zeeland een proef gehouden met openbare inschrijving. Vancom heeft in Zeeland niet ingeschreven.

De nieuwe joint-venture streeft naar een eigen cao, maar zal zich voorlopig houden aan de door de Vervoersbond FNV bestreden arbeidsovereenkomst voor de chauffeurs van Verenigd Streekvervoer Nederland (VSN) of de cao voor Stadsbus. Met de voorkeur van het Maastrichts busbedrijf voor de Amerikanen kiest Stadsbus definitief voor een toekomst zonder VSN.

Vancom is één van de grootste particuliere busondernemingen van de Verenigde Staten. Het bedrijf richt zich met 55 business-units volledig op stads- en streekvervoer.

De onderneming heeft zesduizend werknemers en ruim vijfduizend voertuigen. Stadsbus Maastricht heeft 225 werknemers en beschikt over 63 bussen.

Na Groningen en Limburg volgen naar verwachting van Vancom nog meer overnames of samenwerkingsverbanden.

Meer over