Vanavond begint het nieuwe eredivisieseizoen, dit zijn vijf clubs om in de gaten te houden

De eredivisie gaat vanavond van start met de wedstrijd tussen ADO Den Haag en FC Utrecht (aanvang 19.00 uur). Waar moeten we dit seizoen op letten? Vijf clubs.

Jeroen van Barneveld
Is Feyenoord in staat het huzarenstukje van vorig seizoen een vervolg te geven? Beeld anp
Is Feyenoord in staat het huzarenstukje van vorig seizoen een vervolg te geven?Beeld anp

Feyenoord

Het openingswoord is voor de huidige landskampioen, Feyenoord. Het ultieme geluksgevoel na de eerste titel sinds achttien jaar lijkt niet uit de Rotterdamse lijven te zijn verdwenen. Trainer Giovanni van Bronckhorst temperde vlak voor de competitiestart de opgeklopte verwachtingen door in interviews te stellen dat het verleden niet meer telt voor de Kuipbewoners.

De selectie is bovendien flink gerenoveerd. Ridgeciano Haps (AZ), Jeremiah St. Juste (Heerenveen), Sofyan Amrabat (FC Utrecht) Jean-Paul Boëtius en Kevin Diks (huur, Fiorentina) moeten de vertrokken basisspelers Rick Karsdorp (AS Roma), Terence Kongolo (AS Monaco) en Eljero Elia (Basaksehir) doen vergeten, net als de gepensioneerde Dirk Kuijt.

Ajax

De tragische situatie van Abdelhak Nouri werpt een schaduw over het seizoen van Ajax. Bij de 20-jarige middenvelder werd in juli ernstige en blijvende hersenschade geconstateerd, na hartfalen tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk. De nieuwe trainer Marcel Keizer wacht de loodzware taak de selectie te laten concentreren op de competitie. Keizer heeft met Donny van de Beek (20) de natuurlijke opvolger van de naar Everton vertrokken aanvoerder Davy Klaassen (24), maar is de selectie niet aan de jonge kant?

Jeugdigheid staat immers gelijk aan grilligheid. De honger naar de titel is groot, aangezien de Amsterdammers al drie seizoenen droog staan en vorige week roemloos werden uitgeschakeld in de voorronden van de Champions League door OGC Nice.

De selectie van Ajax Beeld anp
De selectie van AjaxBeeld anp

PSV

Nog voor de start van de eredivisie is de sfeer in voetbalminnend Eindhoven onrustig. PSV beleefde vorige week een historisch dieptepunt met de eliminatie in het kwalificatietoernooi van de Europa League, dankzij twee nederlagen tegen Osijek, de nummer vier van de Kroatische competitie. Daardoor blijft Eindhoven voor het eerst in 43 jaar verstoken van Europees voetbal en ontstond er een gat van 5 miljoen euro in de begroting.

De kettingreactie volgde snel. Was de houdbaarheidsdatum van trainer Philip Cocu verstreken? Is de selectie wel in balans? En waarom stromen er zo weinig jeugdspelers door, in tegenstelling tot bij Ajax en Feyenoord? Het enige medicijn is winnen, weet ook Cocu. Anders lijkt zijn positie onhoudbaar.

De selectie van PSV Beeld anp
De selectie van PSVBeeld anp

ADO Den Haag

Blijft ADO Den Haag gedurende het seizoen behouden voor de eredivisie? Die vraag is legitiem. Terwijl ADO vanavond om 19.00 uur aan de eredivisie begint met de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, is de begroting op de burelen onderwerp van discussie. De licentiecommissie van de KNVB buigt zich over de vraag of ADO met de ingediende begroting in staat is het seizoen af te maken. ADO herzag de begroting zes keer, met als gevolg dat de gemeente Den Haag zijn handen aftrok van de voetbalclub. Een afwijzing vanuit Zeist, met als gevolg het afnemen van de licentie, betekent de doodsteek voor ADO.

De selectie van ADO Den Haag Beeld anp
De selectie van ADO Den HaagBeeld anp

VVV-Venlo

De strijd in de kelder van de eredivisie om lijfsbehoud is ieder jaar boeiend en intens te noemen. Met de terugkeer van VVV-Venlo is de eredivisie een nostalgische club rijker, maar de vraag is voor hoe lang. De Venlonaren hebben met 6,5 miljoen euro in de portemonnee het kleinste budget van de competitie en lijken veroordeeld tot degradatie. Of levert VVV, bekend van de 18 meter lange trap naar het speelveld, een huzarenstukje af, en moeten Roda JC, Excelsior, NAC Breda of Sparta Rotterdam vrezen voor rechtstreekse degradatie naar de eerste divisie?

De selectie van VVV-Venlo Beeld anp
De selectie van VVV-VenloBeeld anp
Meer over