'Vanaf nu ben ik kennelijk de kunstmecenas van het land'

AMSTERDAM - 'Toen wij onze plannen voor het DeLaMar Theater presenteerden, hoorde ik ineens om me heen: Aha, dan bent u vanaf nu dus een mecenas. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van dat woord had gehoord. Ik kende het begrip niet eens. Ja, nu inmiddels wel, nu ben ik kennelijk de kunstmecenas van het land.'

Joop van den Ende in de nieuwe theaterzaal. © Guus Dubbelman/ de Volkskrant Beeld
Joop van den Ende in de nieuwe theaterzaal. © Guus Dubbelman/ de Volkskrant

Joop van den Ende loopt als een Rijksbouwmeester van de private sector door zijn nieuwe theater aan de Marnixstraat in Amsterdam, gebouwd op de plek waar ooit het Nieuwe de la Mar Theater en twee bioscopen stonden. Een theatergebouw dat uiteindelijk niet de begrote 35 maar 65 miljoen euro heeft gekost, opgebracht door de VandenEnde Foundation. Dat fonds wordt gevoed met particulier geld van Joop en Janine van den Ende.

Dag en nacht werken
Het DeLaMar Theater wordt op 28 november in aanwezigheid van koningin Beatrix geopend. Tot die tijd zal er dag en nacht door een leger aan werklui en technici moeten worden doorgewerkt om het straks spic en span aan het publiek te tonen.

Van den Ende: 'Voor dat publiek hebben we het uiteindelijk allemaal gedaan. En ook voor onszelf natuurlijk, laat ik daar duidelijk over zijn. Vanaf het moment dat ik als jongen van dertien in de Stadsschouwburg hier aan de overkant mijn eerste voorstelling zag, wist ik: daar wil ik bij horen.

Lees het hele verhaal in de Volkskrant.

Meer over