Van Weert laat Excelsior-fans voor het eerst in dertien duels weer juichen

Excelsior heeft vrijdag voor het eerst in dertien wedstrijden weer eens gewonnen in de eredivisie. De Rotterdammers versloegen in eigen huis NEC met 2-0.

Redactie
Tom van Weert viert een goal tegen NEC. Beeld photo_news
Tom van Weert viert een goal tegen NEC.Beeld photo_news

NEC zou bij een zege op de vierde plek zijn gekomen, maar de gepromoveerde ploeg had het moeilijk in Kralingen. De club heeft sowieso een hectische week achter de rug, waarin onenigheid tussen trainer Ernest Faber en algemeen directeur Bart van Ingen de boventoon voerde.

Het conflict liep zelfs zo ver op, dat Faber op een vertrek leek aan te sturen. Hij sprak al met FC Groningen om daar de opvolger van Erwin van de Looi te worden. Tijdens een Nijmeegs spoedberaad zijn Faber en Van Ingen weer tot elkaar gekomen, waardoor een vertrek ineens minder zeker lijkt.

Gehussel bij NEC

Ondanks alle onrust bleek Faber de nodige tijd te hebben gehad om een tactische vondst uit te dokteren. Hij besloot zijn voorhoede flink door elkaar te husselen, waardoor flankspeler Anthony Limbombe in de spits stond en clubtopscorer Christian Santos in zijn rug werd opgesteld.

Met name Santos leek echter niet gelukkig op die positie. De Venezolaan verspeelde na een klein kwartier de bal, waardoor Tom van Weert vrij doorgang naar het doel van NEC kreeg. De spits haalde uit en zag zijn schot via het been van verdediger Wojciech Golla in het doel zeilen: 1-0.

Opstootje tussen NEC- en Excelsior-spelers. Beeld anp
Opstootje tussen NEC- en Excelsior-spelers.Beeld anp

Taai Excelsior

NEC, waar Santos en Limbombe na rust weer op hun vertrouwde posities terugkeerden, hoopte die achterstand snel teniet te doen, maar stuitte geregeld op de stevige defensie van de Kralingers. Die waren in de tegenstoot zelfs vaker in de buurt van een treffer. Dat doelpunt viel tien minuten voor tijd en opnieuw was Van Weert de maker.

De man van de wedstrijd bleef na het duel bescheiden. 'Qua goals is het team wel afhankelijk van mij, maar je ziet dat we achterin ook weinig weggeven', zei Van Weert bij FOX Sports. 'Dit hebben we als ploeg gedaan.'

Door de zege doet de equipe van trainer Fons Groenendijk uitstekende zaken. Excelsior blijft weliswaar zestiende, maar heeft nu evenveel punten als nummer vijftien Willem II. NEC is achtste.

Meer over