Van Verhoevens Elle tot Seperate Ways door NDT

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? Onze specialisten kiezen hun favorieten, van Paul Verhoevens Elle tot Seperate Ways door NDT.

Isabelle Huppert in Elle. Beeld
Isabelle Huppert in Elle.Beeld

Film Elle.

Regie Paul Verhoeven.

We zijn hem kwijt. Paul Verhoeven (77) is geannexeerd door Frankrijk, en regisseert nu alleen nog Franse films. Drie, mogelijk zelfs vier Franse scripts liggen al in zijn schoot. De meest serieuze: Lyon 1943, over het Franse verzet, is al aangekondigd op filmwebsite IMDB.

Is dat erg? Welnee. Elle is een heerlijk prikkelende, geestige en bijtende mix van thriller en farce, met een grootse hoofdrol voor Isabelle Huppert.

Musical Sweeney Todd

Door Stichting Zonnehuis Muziektheater. Het Zonnehuis Amsterdam-Noord t/m 20 juni.

De wraak op een verdorven rechter in het negentiende-eeuwse Londen mondt uit in seriemoorden met praktisch nut: mensenvlees zorgt voor zalige pasteitjes. Dit macabere verhaal plus de ingenieuze muziek waarmee een brug tussen opera en musical wordt geslagen en de verbluffend knappe liedteksten van Stephen Sondheim leveren een musical in de buitencategorie op. Met Vera Mann die zichzelf overtreft in de rol van haar leven.

Vlekkeloos

Wat een ongekend vlekkeloos optreden. De musical Sweeney Todd, een komisch kannibalistisch horrorverhaal, is een prachtig cadeau. De uiterst gecompliceerde muziek van Sondheim eist het uiterste van de vocalisten. Lees de recensie hier.

Film The Nice Guys

Regie Shane Black.

Gesmeerd lopende, fijn absurde misdaadkomedie van de schrijver van Lethal Weapon, rond twee niet altijd even effectief opererende speurders die eind jaren zeventig een complot ontrafelen rond de decadente porno-industrie van Los Angeles. Ryan Gosling en Russell Crowe schieten, rennen, knokken en buitelen zich door het maffe verhaal en zijn duidelijk in hun sas met hun soms slapstick-achtige hoofdrollen. Zelfs van een melige confrontatie op het herentoilet maken ze een meesterstuk.

Fotografie World Press Photo

Nieuwe Kerk, Amsterdam, t/m 10/7.

De belangrijkste persfoto's van 2015 - veel vluchtelingenkwesties en natuurgeweld maar ook schitterende natuurfotografie, sport en human interest - op de jaarlijkse World Press Photo-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk, Amsterdam. Met een belangrijk aandeel voor multimediale producties, waarbij de virtual reality-documentaires van The New York Times in het oog springen.

Cabaret Schoft door Kommil Foo

T/m 31 mei.

Zeur niet (Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink) geldt als hét oppeplied na tegenslagen. Kommil Foo (de Vlaamse broers Raf en Mich Walschaerts) voegt daar een tweede klassieker aan toe: Trek je schoenen aan. In Schoft laat het duo ons alle onaangename kanten van de mens zien: egoïsme, jaloezie, godsdienstwaanzin en overdreven jacht naar seksueel genot. En toch blijft die rotzak een wezen om innig van te houden. Vooral omdat de mens voor het beste medicijn tegen ellende heeft gezorgd: kunst.

Dans Separate Ways

door NDT. Met Clowns van Hofesh Shechter en Shut Eye van Sol León, Paul Lightfoot. Tournee t/m 7 juni.

Wat heeft deze tijd nodig: de verstilling, poëzie en verfijning van Shut Eye, of de lawaaiige directheid van Clowns? Waar Sol León en Paul Lightfoot veilig binnenskamers blijven, stapt Hofesh Shechter de boze buitenwereld in. In zijn circus versmelt de saamhorigheid van folklore met geweld. Iemand omhelzen of de keel afsnijden? Het maakt niet uit. Onrustbarend, ijzersterk.

undefined

Elle is veel speelser en gedurfder dan de concurrentie

Paul Verhoeven begeeft zich met Elle niet enkel ver boven het Nederlandse speelfilmniveau, maar blaast ook de jaaroogst aan Franse arthouse aan gort. Elle is strak geregisseerd en energiek, met een sublieme Franse cast en gemengde invloeden. Vijf sterren.

Meer over