van spot naar schijnwerper

Het leek er even op dat er met de opkomst van de loungecultuur geen plaats meer was voor het vertrouwde spotje in het plafond....

Waar was intussen het spotje gebleven? Natuurlijk, het was er al die tijd wel, maar weggewerkt in het plafond, of bevestigd aan een zwakstroom-rail. In het eerste geval heet het geen spotje meer maar downlighter. En de ontwikkeling had niet stilgestaan: halogeen, dat de gloeilamp had vervangen, was ook weer een paar fasen verder, uitgerust met een beschermkapje zodat je niet verblind raakt als je in de lamp kijkt.

We keken er dus van op toen we op een beurs spotjes ontdekten die zich niet geneerden voor hun eigen armatuur, met een industriële aluminium behuizing die zakelijk aandoet - maar niet kil. De essentie van licht is dat de bron zich moet wegcijferen om het aan gelichte object goed tot zijn recht te laten komen. Dat doen de schijnwerpers van Deltalight, die deze serie armaturen op de markt brengt. Schijn werpers, inderdaad, want de Belgische fabrikant bundelt de spots zodat het effect dat van theaterbelichting benadert. In dat opzicht is de huiskamer bijna veranderd in een podium, met geluidsboxen in de hoeken en nu dus schijnwerpers.

Cup, club en coupe heten enkele spots van Deltalight, met een ingetogen vormgeving die je desondanks niet makkelijk over het hoofd ziet. Vooral de granslam is een niet te missen object aan de muur of aan het plafond, in de vorm van een grijze aluminium staaf of buis die de ruimte insteekt.

De schijnwerpers rukken ook op, omdat je de sfeer met tal van effecten (dimmen, richten) meer kunt manipuleren. Het is als met de deejay die zijn publiek bestuurt door zijn muziekkeus. Wat dat betreft eindigt Delta light zijn voorstelling op internet met een passende vraag: did you like the trip? Het verschil tussen een trip en een reis door het interieur kan inderdaad heel klein zijn.

Meer over