Van Sonsbeeck wint met stilte

SARAH VENEMA

Kunstenares Sarah van Sonsbeeck is de winnaar van de publieksprijs van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2012. Dat werd zondag bekendgemaakt tijdens de afsluiting van de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam.

Bezoekers van het museum konden middels een formulier hun stem geven aan een van de vijf kunstenaars die door kunstkenners waren voorgedragen. Ook konden ze in filmpjes toelichten wie hun favoriet was. Bij het bepalen van de publieksfavoriet werd het filmpje dat het meest was bekeken op YouTube meegerekend op het stemformulier.

In april won kunstenares Tala Maadani de juryprijs van 10 duizend euro, beschikbaar gesteld door het Mondriaan Fonds.

Van Sonsbeeck, die afgestudeerd beeldend kunstenaar en architect is, onderzoekt stilte en het ontbreken daarvan. Zo exposeerde zij een brief aan haar buren, waarin ze schrijft dat 80 procent van haar woning wordt gevuld door hun geluidsoverlast. Ze stelt voor dat zij daarom 80 procent van de huur betalen. En in het werk One Cubic Metre Silence, nadat er een baksteen doorheenging omgedoopt tot One Cubic Metre of Broken Silence, is de stilte gevangen in een glazen kubus.

undefined

Meer over