Nieuws

Van seksueel misbruik beschuldigd PVV-Kamerlid Dion Graus wil onafhankelijk adviseur onderzoek laten doen naar aantijgingen

PVV-Kamerlid Dion Graus laat ‘een onafhankelijk adviseur’ onderzoek doen naar de aantijgingen van seksueel misbruik aan zijn adres. Wie dat precies gaat worden, is nog niet duidelijk. Ondertussen zegt zijn advocaat via de rechter te zullen ‘ageren’ tegen personen die Graus’ naam schaden.

PVV-leider Geert Wilders kijkt toe terwijl zijn partijgenoot Dion de pers te woord staat over mogelijke misstanden in een varkensslachthuis in IJsselstein. Beeld Sem van der Wal / ANP
PVV-leider Geert Wilders kijkt toe terwijl zijn partijgenoot Dion de pers te woord staat over mogelijke misstanden in een varkensslachthuis in IJsselstein.Beeld Sem van der Wal / ANP

De onthullingen in NRC over Dion Graus noemt de PVV in een persbericht ‘beschuldigen op basis van valse verklaringen, gedaan door anonieme bronnen zonder gefundeerd onderzoek’. Het PVV-Kamerlid zou in zijn ambtstermijnen verschillende vrouwelijke fractiemedewerkers seksueel hebben misbruikt, onder wie zijn ex-vrouw. Zij zou door Graus gedwongen zijn tot seks met zijn particuliere beveiligers.

Graus zet de berichtgeving weg als ‘trial by media’ en noemt de aantijgingen ‘leugens, laster en smaad’. Hij heeft er vertrouwen in dat ‘een oriënterend onderzoek’ dat zal bevestigen. Wat dat onderzoek moet behelzen, wordt uit het persbericht niet duidelijk. De PVV was woensdagmiddag niet bereikbaar voor een toelichting.

Vorige week wuifde PVV-leider Geert Wilders nog elke suggestie van een intern onderzoek naar de kwestie weg. De fractievoorzitter zei niet op de stoel van een strafrechter te willen zitten en geen klachten over een onveilige werkomgeving in de fractie te hebben gekregen.

Machteld Roethof, de advocaat van Graus, noemt de beschuldigingen aan het adres van haar cliënt onacceptabel. ‘We zullen zowel civielrechtelijk als strafrechtelijk ageren tegen personen die opzettelijk de goede naam van de heer Graus schaden.’

Rijksrecherche

NRC publiceerde in februari een groot verhaal over Graus, na het inzien van beeld- en geluidsopnames die ook bij de rijksrecherche zouden liggen. Daaruit zou blijken dat de politicus zijn toenmalige vrouw aanzette tot seks met zijn particuliere beveiligers, en volgens haar was dat niet op vrijwillige basis. Ook Wilders zou op de hoogte zijn van de beschuldiging.

NRC berichtte aan het begin van deze maand over een andere vrouwelijke fractiemedewerker bij wie Graus ‘ernstige dingen’ zou hebben gedaan. Ook zij zou de kwestie hebben aangekaart bij Wilders. Maar haar verzoek om vertrouwelijkheid werd linea recta geschonden door de PVV-leider, stelt het artikel, en met de beschuldiging werd niets werd gedaan.

In beide gevallen nam Wilders fel afstand van de publicatie. In februari meldde hij op Twitter de desbetreffende editie van het dagblad ‘in de kattenbak’ te leggen. Op hetzelfde platform noemde hij twee weken geleden journalisten ‘tuig van de richel, uitzonderingen daargelaten’.

De Limburger Graus zit sinds 2006 in de Tweede Kamer, toen de PVV voor het eerst deelnam aan de verkiezingen. Uit de NRC-publicaties blijkt dat Wilders er veel aan is gelegen ‘een van de negen oude ridders’ publiekelijk te beschermen.

Onrecht

Ondanks zijn beschuldiging van ‘leugens, laster en smaad’ heeft Graus daar geen aangifte van gedaan. Wel heeft hij advocaat Machteld Roethof ingeschakeld om ‘dit onrecht met hand en tand te bestrijden’, zo staat in het persbericht.

Ook plaatste de voormalig presentator van het dierenprogramma Beesten met Dion – in die hoedanigheid leerde hij Wilders ooit kennen – woensdag een fototweeluik op Twitter. Op het ene plaatje bijt een hond een geit in zijn nek. Het andere, uitgezoomde, plaatje laat zien dat de hond dat niet uit kwaadwilligheid doet. Hij wil de geit uit een sloot trekken.

‘Je bent altijd de slechterik als het verhaal door de verkeerde persoon wordt verteld’, luidt het bijschrift. ‘Amen’, voegt Graus eraan toe. Wie volgens hem de geit is en wie de hond, laat hij in het midden.

Meer over