Van Reybrouck wint AKO Literatuurprijs met 'Congo'

amsterdam En zo won David Van Reybrouck (1971) opnieuw. Voor Congo, een geschiedenis (uitgeverij De Bezige Bij) won de Vlaamse schrijver gisteravond de AKO Literatuurprijs, groot 50 duizend euro.

Arjan Peters

Nadat juryvoorzitter Femke Halsema de winnaar bekend had gemaakt, was het applaus in het Haarlemse Teylers Museum haast aan de plichtmatige kant. Dat kwam ongetwijfeld door het ontbreken van enig verrassings-effect. Van Reybrouck, die archeologie en filosofie studeerde en zowel non-fictie als fictie publiceert, had immers voor zijn vuistdikke geschiedenisboek over de voormalige Belgische kolonie onlangs al de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen, en vorige week bovendien de Jan Greshoff-prijs.


Eerder op de avond had het tv-programma Uitgesproken een portret van 'de favoriet' uitgezonden. Vlak voor de bekendmaking in Haarlem liet Van Reybrouck weten zich uiterst ontspannen te hebben voorbereid op de avond, met onder meer het invullen van kruiswoordpuzzels.


Liefst 340 boeken had de AKO-jury het afgelopen jaar gelezen, fictie en non-fictie, en daaruit 'zes meesterwerken' (Halsema) geselecteerd - maar Kees van Beijnum, Oscar van den Boogaard, Willem Jan Otten, Koen Peeters en Tom Lanoye kwamen er niet aan te pas.


'Lieve Tom' kreeg van de laureaat een woord van troost. De autobiografische roman Sprakeloos, een bestseller die door Hilde van Mieghem verfilmd gaat worden, had Van Reybrouck 'ademloos' gelezen. Eerder dit jaar was Lanoye (1958) voor hetzelfde boek ook al genomineerd geweest voor de Libris Literatuur Prijs, die volkomen onverwacht naar landgenoot Bernard Dewulf ging. 'Och, ik ben inmiddels geroutineerd in het gedoodverfd zijn', aldus Lanoye, 'je kunt me vergelijken met de Nederlandse voetbalploeg. Schitterend, vindt iedereen, zeer veelbelovend, maar op het laatste moment winnen dan de Duitsers of de Spanjaarden.'


Van Reybrouck raadpleegde gedurende 5 jaar ongeveer 5.000 documenten voor zijn studie, en interviewde 500 Congolezen. De bebrilde oude man op het omslag van Congo was de oudste - naar eigen zeggen was hij 126 jaar. 'Wat de documenten mij aan feiten gaven, vulden de gesprekken met de Congolezen aan met ervaringen', zei Van Reybrouck.


Meer over